Lange weg te gaan voor OOXML

21 maart 2008

Een ISO-keurmerk voor Microsofts OOXML maakt het nog geen open standaard geschikt voor de Nederlandse overheden. Dat zei beleidsambtenaar Tom Peelen van het ministerie van Economische Zaken bij een discussie over OOXML en de ISO, georganiseerd door de TU Delft. Microsoft stelt dat OOXML met goedkeuring van de ECMA al geschikt is.
Het Forum Standaardisatie hanteert eigen regels, vertelde Peelen. Zo mogen er geen patentbeperkingen zijn en moet de standaard in een open besluitvormingsproces zijn goedgekeurd. Het Forum Standaardisatie weegt daarnaast af of een standaard conflicten veroorzaakt met andere standaarden. Voor uitwisseling van reviseerbare documenten keurde het Forum eerder al het OpenDocument Format goed.
De ISO-spoedbehandeling van OOXML is controversieel. Volgens tegenstanders is Microsofts voorstel veel te complex voor een snelle keuring. Rob Weemhoff, normdeskundige bij IBM, vroeg het Nederlandse Normalisatie-instituut NEN de eigen verantwoordelijkheid te nemen en bij de ISO tegen OOXML te stemmen. Het NEN blijft overigens bij de huidige onthouding.
De organisator van het debat, Tineke Egyedi, senior onderzoeker Standaardisatie bij de TU Delft en president van de European Academy for Standardisation, zet grote vraagtekens bij de behandeling van OOXML door de ISO. “De ISO heeft al een standaard voor documenten. Wat moeten we met een tweede, overlappende standaard? Zoiets is zelfs in strijd met adviezen van de Wereldhandelsorganisatie WTO.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!