Overslaan en naar de inhoud gaan

Landmacht pleit voor drones en slimme wapens

De Koninklijke Landmacht moet anders opereren en verder geautomatiseerd worden als het een rol van betekenis wil blijven spelen. Dat zegt Commandant Landstrijdkrachten Leo Beulen in een interview in De Telegraaf over de toekomstvisie van de landmacht die maandag wordt gepresenteerd. Daarin ligt de nadruk op drones en slimmere wapens in plaats van klassieke middelen als tanks.
Landmacht
© Ministerie van Defensie
Ministerie van Defensie

"We kunnen het ons niet veroorloven deze lijn niet te volgen", zegt Beulen tegen de krant. "Wat je kan zien, kun je raken", legt hij uit. "Door de komst van drones en steeds gevoeliger sensoren kan onze tegenstander steeds beter en verder kijken en ons sneller treffen. Dat moeten wij ook kunnen. Sterker nog, we moeten er beter in worden." Het aanvullen van voorraden, het weer rijdend krijgen van jeeps en het 'opentrekken van een blik tanks' volstaat niet meer.

Mens én machine

Beulen zegt dat de landmacht wel mensenwerk blijft. "De mens blijft centraal staan, maar het wordt wel veel meer een samenspel van mens en techniek. Waarbij kunstmatige intelligentie informatie weegt en een veel scherper beeld aan de militair presenteert."

Het verder doorvoeren van automatisering voor de landstrijdkrachten moet ervoor zorgen dat het leger met hetzelfde aantal mensen toch meer vuurkracht in stelling kan brengen. Commandant Beulen presenteert vandaag de plannen voor de komende vijftien jaar aan Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer. Hij geeft daarbij aan dat er acute problemen zijn, schrijft het AD. "Als je die hebt opgelost, maar niet over een visie beschikt, valt alles stil. Je moet daarom nu nadenken over de vraag: waar wil je heen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in