Beheer

Security
Security Nederland

Landelijk Dekkend Stelsel groeit, maar is nog niet volledig

Directeur NCSC: ‘Heel blij dat er bewustwording is over dat het beter moet.’

18 maart 2021

Bij het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) komt veel informatie binnen over securitydreigingen en kwetsbaarheden. Die informatie mag het NCSC delen met drie netwerken: de vitale infrastructuur, het Rijk en het Landelijk Dekkend Stelsel (LDS). Hoewel dat stelsel in 2020 flink is gegroeid, is het nog steeds niet écht landelijk dekkend.

Het LDS bestaat uit verschillende organisaties. Het NCSC fungeert hierin als informatieknooppunt: de organisatie krijgt informatie binnen en deelt deze met de relevante, aangesloten partijen. NCSC-directeur Hans de Vries omschrijft het als een wiel. “Het middenstuk waar alle spaken aan verbonden zijn, dat is het NCSC als informatieknooppunt. De spaken zijn de lijnen die naar onderdelen in het LDS lopen, via waar wij informatie kunnen doorgeven.”

Die spaken bestaan onder meer uit het Digital Trust Center (DTC) – een programma waarin met ondernemers aan digitale veiligheid wordt gewerkt –, Computer Security Incident Response Teams (CSIRT’s), computercrisisteams (CERT’s) – zoals Z-CERT voor de zorgsector en IBD voor gemeenten – en organisaties die Objectief Kenbaar Tot Taak hebben om hun achterban te informeren over relevante dreigingen en incidenten (OKTT’s).

Het is dus niet slechts de taak van de overheid om informatie te delen binnen het LDS, benadrukt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in februari in een Kamerbrief. “Het stelsel werkt alleen effectief en efficiënt als bedrijven zichzelf organiseren in samenwerkingsverbanden, die beeld hebben van wat er speelt binnen een sector en kunnen inschatten welke informatie relevant voor hen is en hoe deze informatie kan worden vertaald naar concreet handelingsperspectief.”

Veel valt buiten de boot

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!