Beheer

Cloud
Cloud computing is niet meer weg te denken

Laatste kreukels in de ‘Perfect Cloud’

Cloud computing is niet meer weg te denken uit de IT. De meeste organisaties maken ervan gebruik en zelfs de twijfelaars zijn om. Toch moeten de laatste kreukels nog worden gladgestreken.

12 december 2017

Cloud computing is niet meer weg te denken uit de IT. De meeste organisaties maken ervan gebruik en zelfs de twijfelaars zijn om. Toch moeten de laatste kreukels nog worden gladgestreken.

Cloud computing is vrijwel elke twijfel voorbij. Waar veel organisaties een paar jaar geleden nog terughoudend waren om (delen van) hun IT in de cloud te zetten, lijkt iedereen inmiddels overtuigd. Met de cloud zijn ze flexibel, schaalbaar en altijd up-to-date. Het scheelt investeringen vooraf en zorgt voor meer productiviteit op de werkvloer. De techneut ziet het met lede ogen aan.

Van private naar public cloud

Ongeveer vijf op de zes Nederlandse organisaties gebruiken clouddiensten. De inzet van de cloud hangt sterk af van de systemen en de software binnen bedrijven, het type gegevens waarmee de organisatie werkt en de aanwezige IT-kennis. Relatief vaak kiezen organisaties voor een private cloud-oplossing. Databeveiliging is daarbij een belangrijke overweging. Toch raakt de markt langzaam overtuigd van databescherming bij publieke clouds. De verwachting is dat dergelijke clouds de komende jaren aan populariteit winnen.

Grote ondernemingen hebben veel kennis in huis en gebruiken vaak nog eigen bestaande infrastructuren. Zij zoeken individuele oplossingen voor de transformatie naar de cloud en komen er regelmatig achter dat zelfs de publieke cloud aan hun wensen en eisen voldoet. Het middensegment staat meestal wel open voor de cloud, maar is vooral sceptisch over gevoelige data. Voor kleine bedrijven is de cloud een uitkomst, maar ook een risico. Als het fout gaat, ontbreekt de kennis en is een snelle oplossing ver weg.

Multi-cloud en hybrid

Het wordt steeds gebruikelijker om meer dan één clouddienst en -aanbieder in te zetten. Zo vragen organisaties zich geregeld af of de cloudomgeving voor test- en ontwikkelactiviteiten aan dezelfde eisen moet voldoen als de cloudomgeving voor de productiesystemen. Vaak kunnen ze voor softwareontwikkeling kiezen voor een goedkopere cloudleverancier. Het onderling koppelen van verschillende clouds en on-premise systemen is daarbij een aandachtspunt.

Overigens vinden de meeste organisaties hybride clouds de geschiktste oplossing. Daarbij zijn lokale systemen vervlochten met een of meerdere externe cloudplatformen. De groei van hybride oplossingen komt vooral van organisaties die nu de publieke cloud niet inzetten, omdat ze geen enkele clouddienst gebruiken of een private cloud hebben.

Taken veranderen

De opmars van de cloud verandert het takenpakket van IT’ers. Hun focus verschuift van technisch en functioneel IT-beheer naar regie en meedenken over strategie en innovatie. De IT’er als bondgenoot van de business. Die schoen past niet iedereen. Medewerkers die zich eerst tot techniek konden beperken, moeten gaan communiceren met de business. Systeembeheerders, netwerkbeheerders, database administrators, technisch consultants en applicatiebeheerders zijn minder nodig. De toenemende snelheid waarmee veranderingen zich aandienen, dwingt tot korte communicatielijnen en intensieve samenwerking.

Mijn data in Amerikaanse clouds?

Veel Europese organisaties zijn bezorgd om de bescherming van data die zij stallen bij Amerikaanse cloudleveranciers. Zijn Amerikaanse leveranciers dan niet te vertrouwen? Ze zijn niet (on)betrouwbaarder dan hun Europese collega’s. Maar ze handelen nu eenmaal in een ander staatsrechtelijk kader. Het blijkt voor Amerikaanse cloud providers lastig om weerstand te bieden tegen bovenmatige inzageverzoeken door hun overheid. De Amerikaanse justitie vindt namelijk dat zij is bevoegd om bij Amerikaanse bedrijven alle gegevens te kunnen opeisen waartoe die bedrijven toegang hebben. Om die reden bieden sommige Amerikaanse cloudleveranciers hun Europese klanten de mogelijkheid om data te stallen bij een Europese partner of een Europese entiteit waarover de Amerikaanse onderneming geen zeggenschap heeft. Deze constructie is op papier aardig robuust.

Vendor lock-in

De cloud betekent vrijheid. In plaats van dure eigen hardware en ingewikkeld beheer, neem je neem je functionaliteit, opslagruimte en rekenkracht af uit de cloud. Toch valt de vrijheid in de praktijk wel tegen. Bij sommige toepassingsgebieden bestaan namelijk slechts weinig, maar wel hele grote aanbieders. Vendor lock-in ligt er op de loer, waarschuwt Forrester.

Oligopolies doen zich volgens de analisten vooral voor in de markten van de sales automation & klantenservice, bij marketing automation, desktopapplicaties en cloudplatformen. Microsoft, Google, Oracle, Salesforce, Adobe en Amazon Web Services (AWS) zijn de dominante marktpartijen. Elk van hen heeft veel macht over de klant. Overstappen is lastig en bij geschillen kunnen ze jou de toegang tot apps en data ontzeggen. Je loopt ook het risico van opwaartse prijsdruk. Het is mogelijk dat zij in de toekomst gaan beknibbelen op innovatie ten gunste van hun eigen winstgevendheid. Het is dan ook cruciaal om nooit contracten voor langer dan drie jaar te tekenen, adviseren de analisten.

Tips voor een goede cloud exit

Zonder goede afspraken zijn de kosten van een cloudexit niet beheersbaar. Wat heb je nodig voor een goede exit? Juriste Marianne Korpershoek deelde eerder in AG Connect vijf tips voor een pijnloze cloud exit.

  1. Denk na over een exit, voordat je kiest voor een bepaalde oplossing of leverancier.
  2. Bij sommige grote leveranciers van standaard cloudoplossingen kun je niet onderhandelen. Maak de kosten, doorlooptijd en gevolgen van een exit voor je data onderdeel van het selectieproces.
  3. Heb je wel onderhandelingsruimte? Leg dan de exitafspraken expliciet vast in het contract of de SLA, voordat je de deal sluit.
  4. Bouw procescontroles op punten waar je geen grip hebt. Wordt data wel verwijderd? Zijn de kosten voor de exit en transitie marktconform? Leg vast dat je dit kunt benchmarken.
  5. Spreek mijlpalen af voor de exit, inclusief een bonus en malus.
Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.