Innovatie & Strategie

Wetenschap
Harry Buhrman

Laat Nederlands succes kwantumcomputer geen toeval zijn

Het is nu tijd vol gas te geven op ontwikkeling software kwantumcomputer

Harry Buhrman © CWI
29 augustus 2018

Software ontwikkelen voor een computerarchitectuur die nog niet bestaat, lijkt onzinnig. Toch is dat precies wat het Nederlandse QuSoft nu al twee jaar doet. Sterker nog, de founding fathers, waarvan Harry Buhrman er een is, werken al sinds eind jaren negentig aan de fundamenten van kwantumcomputersoftware. 

Buhrman haalt onmiddellijk zijn gelijk in de geschiedenis: "Vergeet niet dat alle navigatiesoftware gebaseerd is op een algoritme van Edsger Dijkstra dat hij in de jaren vijftig op het toenmalige CWI heeft ontworpen, lang voordat de computerarchitectuur bestond waar de software nu op draait."
Daarom is het ook nu erg belangrijk al theoretisch bezig te zijn met wat straks kan met de kwantumcomputer. Ook de Cloud Security Alliance hamerde daar onlangs nog op vanuit een andere invalshoek. Het kraken van de huidige encryptietoepassingen is naar verwachting binnen tien tot vijftien jaar een fluitje van een cent voor de kwantumcomputer. Nieuwe encryptie ontwikkelen kost echter minstens zoveel tijd, leert de geschiedenis. Gelukkig biedt de kwantumcomputer ook weer mogelijkheden om nieuwe vormen van encryptie te ontwikkelen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!