Laadtijd van webpagina’s fors versneld
Het kost bezoekers, en daardoor omzet – hetzij doordat men ‘clicks’, en dus advertentie-inkomsten misloopt, hetzij omdat klanten weglopen voordat ze hun aankoop hebben afgerond. Tienden van seconden vertraging kunnen al een merkbaar verschil in omzet veroorzaken, is de ervaring. Grotere vertragingen leiden tot echte desertie: onderzoek van de Aberdeen Group uit 2009 laat zien dat 8 procent van de bezoekers van sites wegklikt bij een vertraging van 2 tot 4 seconden. Als de vertraging oploopt tot 6 seconden, is al 25 procent weg, bij 10 seconden 38 procent.
Het bestrijden van die traagheid vraagt maatregelen op een breed front. De manier waarop websiteprogrammeurs een pagina opbouwen, maakt bijvoorbeeld een wereld van verschil. Maar ook infrastructurele oplossingen kunnen een belangrijke rol spelen. Application delivery controllers (ADC’s) kunnen bijvoorbeeld de webservers ontlasten. Een content delivery network (CDN) SEnD kopieën van de website dichter bij potentiële bezoekers SEnD kan vertragingen door de factor afstand verminderen. Zelfs binnen Europa kan het verschil in laadtijd tussen landen dichtbij en ver van de webserver al snel oplopen tot ettelijke seconden.
Het Canadese Strangeloop voegt daar nu een oplossing aan toe die volgens het bedrijf de laadsnelheid nog aanmerkelijk kan opvoeren. Een doorsneesite die met inzet van content delivery network en application delivery controllers pagina’s in 6,2 seconden serveert, doet dat na toevoeging van Strangeloops oplossing in 2,8 seconden. De winst van Strangeloops Site Optimizer is zelfs nog een fractie groter dan die van CDN en ADC: met die twee tools wordt in Strangeloops metingen een winst behaald van 3,3 seconden.
De Site Optimizer behaalt die winst door een optimalisatieslag op zes fronten. De opmerkelijkste maatregel is wellicht dat Site Optimizer – offline – een analyse maakt van de verschillen tussen browsers en de invloed daarvan op de laadsnelheid. Cijfers van MeasureWorks, de exclusieve distributeur van Strangeloop in de Benelux, laten zien dat die verschillen behoorlijk kunnen oplopen. Een pagina die in Chrome 4 in 2 seconden laadt, kan er in Firefox 3.6 bijvoorbeeld makkelijk 4 seconden over doen, en 5 seconden in Internet Explorer 8. Dat zijn verschillen die een aanmerkelijk effect op de bezoekerstrouw kunnen hebben. De Site Optimizer kan die verschillen verminderen door de volgorde waarin de site onderdelen opdient, te optimaliseren voor de browser van de bezoeker; die voorkeursvolgorde wordt in templates vastgelegd op de webserver.
Daarnaast maakt Site Optimizer een analyse van de gedragspatronen van de bezoekers van een site. Op grond daarvan kan de tool met redelijk succes voorspellen welke volgende pagina een bezoeker zal openen. Elementen van die pagina worden al naar de bezoeker geüpload terwijl hij de eerstopgevraagde pagina nog leest.
Site Optimizer weet ook het verkeer tussen server en client te verbeteren, waardoor een browser al paginaelementen kan ophalen als de webserver nog bezig is de HTML af te ronden. Het aantal http requests dat het openen van een pagina uitlokt – gemiddeld 75 zonder Site Optimizer – wordt geminimaliseerd door meerdere verzoeken te combineren; in een voorbeeldtest zakte het aantal van 63 tot 9. Niet onbelangrijk is ook dat Site Optimizer de omvang van een pagina kan reduceren. Ook hier haalde Strangeloop in zijn voorbeeldtest een hoge score van maar liefst 40 procent.
Onafhankelijke tests van Site Optimizer zijn nog niet beschikbaar, maar Strangeloop heeft wel twee referenties op zijn site gepubliceerd. Een van de KiWi Collection, een Visa-onderdeel dat verblijven in luxehotels aan de man brengt. Die wist de laadtijd van zijn webpagina’s te halveren. AutoAnything, een webwinkel in autoaccessoires, bereikte hetzelfde. Dat bedrijf maakt ook melding van een voor Site Optimizer voordelig verschil van 8,5 procent in het aantal bezoekers dat tot koop overging en een verschil in vulling van het e-winkelwagentje van 6 procent. Die verschillen werden geconstateerd in een test waarbij de helft van de bezoekers met, en de helft zonder Site Optimizer bediend werd.
Strangeloop levert al enige tijd bètavarianten van zijn product onder de naam AS1000 en AS1500. In de definitieve productvorm – Site Optimizer – zijn daar nog verschillende versnellingstechnieken aan toegevoegd, zoals de preloadfunctie en technieken om de communicatie tussen server en clients te verminderen. Bovendien is Site Optimizer – anders dan het bètaproduct – ook als dienst in de cloud beschikbaar. De apparaatvorm is in drie versies beschikbaar; de grootste heeft een dual-quadcoreprocessor met 16 gigabyte RAM. Prijzen heeft Strangeloop nog niet gepubliceerd. Directeur Michel Knops van MeasureWorks verwacht dat de prijs van de Site Optimizer-appliance in lijn zal zijn met die van de AS-serie. Dat betekent dat prijzen beginnen bij 25.000 euro voor een apparaat met single-quadcoreprocessor en 4 gigabyte geheugen.
Registreren
- Direct toegang tot AGConnect.nl
- Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
- 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl
Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!