Loopbaan

Carriere
freelancen

Kwart zzp’ers kan niet bijblijven

Onvoldoende tijd en middelen om ontwikkelingen in vakgebied te volgen.

© Unsplash Rawpixel.com
31 juli 2019

Onvoldoende tijd en middelen om ontwikkelingen in vakgebied te volgen.

Freelancende IT’ers hebben een eigen verantwoordelijkheid om hun kennis up-to-date te houden. Maar dat is soms lastig, omdat ze te veel werk aannemen of geen geld hiervoor opzijzetten.

Dat blijkt uit de Salary Survey 2019, het beloningsonderzoek van AG Connect en Berenschot, dat dit jaar al weer voor de 20e keer werd gedaan. Dit jaar deden naast zo’n 2000 IT’ers in loondienst ook 174 ZZP’ers mee aan het onderzoek. Gemiddeld zijn de ondervraagde zzp’ers al zeven jaar als zelfstandige aan het werk.

Wij hebben zelfstandige IT’ers onder meer gevraagd of ze voldoende tijd en middelen hebben om bij te blijven met de ontwikkelingen in hun vakgebied. Ruim driekwart zegt dat dit het geval is, maar bijna een kwart (24%) zegt tijd of budget tekort te komen hiervoor. Vaker is het trouwens het argument te weinig tijd die hier roet in het eten gooit. “Ik ben altijd aan het werk en wil in het weekend ook wel eens tijd door brengen met mijn gezin”, reageert één van hen. Een ander zegt actief te zijn in te veel verschillende aandachtsgebieden om op alle fronten bij te blijven. Een enkeling zegt niet genoeg te verdienen om hier budget voor te reserveren.

Vrij plannen

Van de IT’ers die zeggen dat bijblijven geen enkel probleem is zegt een groot deel bewust tijd in te ruimen voor bij- en omscholing. Meestal gebeurt dat via (online) cursussen, maar ook congressen en podcasts in de auto worden genoemd. De een werkt 4 dagen in de week en houdt de 5e dag van de week vrij om te studeren, een ander zegt ieder jaar minimaal 2 maanden vrij te nemen om tijd te kunnen besteden aan persoonlijke ontwikkeling. “Als zzp’er moet je erg goed kunnen plannen en je op tijd verdiepen in nieuwe technologieën, zodat je weet welke kant het opgaat. Maar als je dat kunt, zoals ik, is bijblijven geen enkel probleem.” Een andere zzp’er zegt te proberen om zichzelf niet voor 40 euro per week te verhuren. “Maar als je veel leuke klussen kan doen en de verdiensten zijn goed, dan blijft het schipperen…”

Verder blijkt uit het onderzoek dat 61% van de zzp’ers geen opleidingsbudget heeft gereserveerd voor zichzelf. De 39% die dit wel doet, zet gemiddeld 3000 euro hiervoor opzij.

Grootste angsten

Eerder schreef AG Connect al dat zzp’ers vaak wakker liggen van hun eigen leeftijd en concurrentie van (nieuwe) jonge concurrenten. 19% van de ondervraagde zzp’ers maakt zich hier vaak zorgen over, 48% doet dat soms. Toch is de overgrote meerderheid van de respondenten (89%) liever zelfstandig dan in loondienst. Slechts 11% van de zzp’ers kiest voor een vast dienstverband als het hem nu gevraagd zou worden. Zelf de strategie kunnen bepalen is de belangrijkste factor om te kiezen voor zelfstandigheid, gevolgd door de vrijheid om de balans tussen werk en privé te bepalen.

Zzp’ers vinden uitdagende projecten kunnen doen het belangrijkst voor het bepalen van de tevredenheid over hun werk. Op nummer 2 staat sfeer/collegialiteit en op nummer 3 vinden we flexibele werktijden.

Vaak benaderd

81% van de ondervraagde zelfstandigen is het afgelopen jaar wel eens benaderd voor een baan elders. 13% zegt zelfs vrijwel dagelijks te worden benaderd, bij ongeveer een derde (32%) gebeurt dit wekelijks, bij 35% is dit maandelijks het geval en bij 21% gaat het om een enkele keer. Slechts 6% van de zzp’ers vindt het storend om vaak benaderd te worden door recruiters en headhunters.

Salaris zzp’ers

De IT’ers die AG Connect en Berenschot ondervraagt hebben brengen gemiddeld een uurtarief van 80 euro in rekening bij hun opdrachtgevers. Bijna de helft van de ondervraagde zzp’ers (48%) denkt dat hun uurtarief marktconform is en 16% denkt dat de beloning die hij of zij voor zichzelf gerealiseerd heeft meer is dan marktconform. Verder weet 14% niet hoe het uurtarief zich verhoudt tot concurrenten en 22% denkt dat hij of zij minder dan marktconform verdient.

Zo’n 45% van de ondervraagde freelancende IT’ers denkt dat hij het komende jaar zijn uurtarief verder kan verhogen.  Gemiddeld denken de zzp’ers die uitgaan van een hoger uurtarief dat het tarief met 5% zal stijgen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.