Kwart mobieltjes is smartphone

3 december 2010

Dat valt af te leiden uit een onderzoek van Computer Profile, dat de afgelopen twaalf maanden 3700 interviews over mobiele telefonie voerde met Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers, uit verschillende marktsegmenten. Bij de 3700 bevraagde bedrijfsvestigingen worden in totaal circa 295.000 mobiele telefoons gebruikt. Bij zo’n 76.000 toestellen betreft het een smartphone. Naar sectoren gerekend zijn er drie uitschieters: in het onderwijs en bij de zakelijke dienstverlening ligt het aandeel smartphones met 47 respectievelijk 40 procent beduidend boven het gemiddelde. En de nutssector blijft met 11 procent duidelijk achter. Research in Motion heeft met zijn BlackBerry’s een groot aandeel veroverd in de smartphonemarkt. 40 procent van de smartphones is een BlackBerry, blijkt uit het parkaandeel van het besturingssysteem van dit apparaat. Het besturingssysteem troeft zelfs de opgetelde Windows Mobile-varianten af. Bijna drie op de tien vestigingen gebruiken BlackBerry’s.

Windows net afgetroefd
Van de 76.000 smartphones draait 40 procent onder het RIM OS van de BlackBerry. Daarmee blijft Research in Motion Microsoft net voor. De verschillende Windows Mobile-varianten halen 37,5 procent. Apple blijft in aandeel nog ver achter in de zakelijke markt, en Android is zo goed als afwezig.

Comprofile-1

Grote verschillen in voorkeur
De uitsplitsing naar grootteklasse en sector laat opmerkelijke verschillen zien. Apple scoort relatief goed bij kleine bedrijven, Grote bedrijven hebben een voorkeur voor BlackBerry’s, ten koste van het Symbian-platform, terwijl de publieke sector kiest voor Windows Mobile.

Comprofile-2

Veel vestigingen hebben een iPhone
Gezien het parkaandeel en de penetratiegraad van het RIM OS vormt het geen verrassing dat RIM’s BlackBerry – waarop RIM OS uitsluitend draait – bij meer bedrijven terug te vinden is dan enig ander toestel.

Het opmerkelijkst is de penetratie van Apple: de penetratiegraad bij bedrijven ligt beduidend hoger dan je op grond van het parkaandeel zou verwachten.

Comprofile-3

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!