Innovatie & Strategie

Wetenschap
Glasvezel

Kwantummechanica levert nieuw wapen in strijd tegen scam

Locatiegebaseerde ID nu zeer betrouwbaar.

3 mei 2022

Locatiegebaseerde ID nu zeer betrouwbaar.

Waarom vertrouw je een bankmedewerker achter de balie in de bank? Omdat diegene achter de balie in de bank zit! Die gedachte zit achter locatiegebaseerde digitale identiteit waar al enkele tientallen jaren onderzoek aan wordt gedaan. Een groep Deense onderzoekers heeft nu wiskundig bewijs geleverd dat dit werkt. Nu moet het nog door de industrie worden opgepakt voor een praktische toepassing. Maar dat is goed te doen, stellen onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen.

Als je voor 100% zekerheid hebt over de exacte plek waar iemand zich bevindt, geeft dat in veel gevallen een grote mate van vertrouwen. Maar die betrouwbaarheid was tot nog toe niet met conventionele methoden zoals GPS, internet of radiosignalen, te geven, stelt Matthias Christandl, hoogleraar aan de faculteit Mathematical Sciences van de Universiteit van Kopenhagen.

Zijn groep heeft nu wiskundig bewezen dat dit wel kan met position-based cryptography en heeft de resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Physics. De methode beveiligt de informatie over de geografische positie door gebruik te maken van een enkele kwantumbit in combinatie met reguliere bits.

De kwantumbit fungeert als een soort slot op de informatie volgens de principes van Heisenberg's Uncertainty Principle uit de kwantummechanica. Daardoor is het onmogelijk ongemerkt informatie te onderscheppen of te kopiëren. Tenminste, dat is het geval tot er voldoende krachtige kwantumcomputers beschikbaar komen en deze ook door kwaadwillenden kan worden ingezet. Ingewijden gaan ervan uit dat het nog zeker tien jaar duurt voor dat het geval is.

Implementatie kan snel

Hoewel de position-based cryptographymethode nu door de Deense wetenschappers alleen in het lab is getest, is het volgens Christandl niet heel ingewikkeld om deze methode te implementeren. Er bestaan al kwantumbronnen die kwantumbits op basis van licht te genereren  "We zijn al in staat om individuele kwantumbits te versturen en dat is alles wat nodig is voor deze techniek."

De technologie kan vooral van belang zijn bij communicatie waar echt extreme vertrouwelijkheid is vereist, bijvoorbeeld bij internetbetalingen en of het versturen van persoonlijke gegevens.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.