Loopbaan

Carriere
studeren

Kwaliteit onderwijs bij hbo ICT vaak niet op orde

Veel kritiek van studenten op ICT-opleidingen.

4 oktober 2018

Veel kritiek van studenten op ICT-opleidingen.

Een goede ICT-opleiding is niet vanzelfsprekend. Bij meer dan de helft van de opleidingen klagen de studenten over de inhoud, die te weinig samenhang heeft.

Dat blijkt uit de Keuzegids Hbo 2019 die vandaag verschijnt. Verder blijkt dat veel ICT-studenten vinden dat  hun opleiding te weinig in contact staat met  de beroepspraktijk en ook door- en afstuderen gaat vaak moeizaam.

Meer dan de helft van de opleidingen waar Hbo-ICT wordt aangeboden scoren een onvoldoende. Veel opleidingen krijgen stevige kritiek. In Utrecht zijn de studenten vooral ontevreden over de zelfstudieplekken. En in Leeuwarden, Amsterdam en Groningen is de lesstof weinig stimulerend en is de samenhang soms ver te zoeken. Over Hbo-ICT aan de Hogeschool Zeeland in Vlissingen zijn de studenten het meest negatief. De opleiding Informatica aan de Hogeschool Rotterdam scoort net als vorig jaar een vette onvoldoende. Alle onderdelen worden door studenten als slecht beoordeeld. Technische Informatica aan de Hogeschool Rotterdam wordt iets positiever beoordeeld, maar ook daar bungelt de opleiding onderaan in de ranglijst.

Net als vorig jaar is Avans Den Bosch de uitblinker onder de informaticaopleidingen. Dat geldt zowel voor informatica als technische informatica. Vooral de inhoud van de studie krijgt veel lof. Bij Windesheim zijn de studenten aan de opleiding Hbo-ICT ook erg tevreden. Ze zijn lovend over bijna alle aspecten van de opleiding, maar vooral het aanleren van vaardigheden wordt als uitstekend beoordeeld in de vestiging in Almere.

Hoge uitval

Voor Hbo ICT kun je bij 13 verschillende hogescholen door het hele land terecht, op in totaal 18 verschillende locaties. Nieuw dit jaar is hbo-ICT van de Christelijke Hogeschool Ede. Ook de zeven scholen die informatica aanbieden en de vijf die een opleiding technische informatica hebben zitten redelijk verspreid over het land. Business IT & management en technische informatica kun je doen als aparte opleiding of als specialisatie van een algemene ICT-opleiding. Je kunt bij alle opleidingen met elk profiel starten, hoewel voor de richting technische informatica wiskunde B wel wordt aangeraden.

De uitval van eerstejaars studenten Hbo-ICT is het hoogst bij Saxion in Deventer, maar ook op de vestiging in Enschede is het aantal survivals na het eerste jaar lager dan gemiddeld. Dat geldt ook voor de Haagse Hogeschool in zowel Den Haag als Delft en de Hanze Hogeschool in Groningen en NHL Stenden in Leeuwarden. Bij Informatica is de uitval het hoogst in Emmen, maar ook in Haarlem, Leiden en Rotterdam ligt dit boven het landelijk gemiddelde.

Arbeidsmarktperspectieven uitstekend

Pasafgestudeerden in de ICT vinden vaak snel werk, hoofdzakelijk als programmeur, applicatiebouwer, systeembeheerder of databasespecialist. Maar liefst 84% van de pasafgestudeerde ICT’ers op hbo-niveau heeft doorgaans binnen enkele maanden na het behalen van het diploma een baan gevonden. 9 Van de 10 keer is dat ook een baan op hbo-niveau. Jonge ICT’ers werken vaak fulltime en ze krijgen een prima startsalaris – gemiddeld is dat 2550 bruto per maand. Hiermee behoren ICT’ers tot de grootverdieners onder starters. Bijna 70% van de pasafgestudeerde hbo-ICT’ers is blij met zijn startpositie. De baankansen blijven minimaal tot 2022 goed, schrijven de samenstellers van de Keuzegids Hbo 2019.

4
Reacties
Rs 16 augustus 2019 11:20

Ik studeer technische informatica aan de hogeschool Rotterdam, de opleiding luisterd goed naar studenten, boeken vinden ze niet leuk, dus ik heb in mijn hele studieperiode maar 1 boek gelezen. Docenten hebben zelf vaak de kennis niet, dus moeten studenten het zelf maar uitzoeken. Als je dan denkt dat de toetsen niet behaald worden, die worden vanzelf makkelijker gemaakt(en ik heb in het hele derde jaar geen enkele schriftelijke toets gehad). En wat betreft de praktijk opdrachten, de docenten snappen toch niet wat je gemaakt hebt dus vertel gewoon een overtuigend verhaal.

Maarten Hobbelen 07 oktober 2018 08:47

Ik snap voorgaande reactie niet helemaal en ook niet in de context van ICT opleidingen. Tegenwoordig is kennis op zo veel manier te vergaren, dus wat is de toegevoegde waarde van het kunnen navertellen van een dikke pil terwijl voor sommige andere mensen leren beter gaat via video of door het zelf te doen? HBO is gericht op de praktijk en op beginners/starters op de arbeidsmarkt. Dus starters op de markt. Uiteraard zijn er ook post-HBO opleidingen die meer gericht zijn op professionals met ervaring, maar daar wordt hier niet over gesproken.

Rb 04 oktober 2018 17:33

Ik heb zelfs met recent afgestudeerde "ingenieurs" gewerkt die niet weten wat 2^32 is en dat ook niet kunnen uitrekenen op een reken machine.

Peter Mul 04 oktober 2018 12:33

Iedere ICT cursus begon vroeger met het aanleren van analyse vaardigheden, dat is uiterst vervelend voor generatie Z, een generatie die gewend is om na elke 3 regels tekst een plaatje te krijgen.

Tegenwoordig zou elke HBO of WO vooropleiding moeten beginnen met leren lezen, net zolang dat elke potentiele student in staat is om een boek van 300 pagina's in 8 uur te lezen, te begrijpen en na te vertellen.

Ik ben momenteel helemaal klaar met ICT bedrijven waar de gemiddelde leeftijd van de analisten lager is dan 50.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.