Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
praten

Kunstenaar laat AI-simulaties oneindig gesprek voeren

AI-uitvoeringen van Duitse regisseur en Sloveense filosoof in kunstmatige conversatie met elkaar.

© CC0 - Pixabay geralt
7 november 2022

AI-uitvoeringen van Duitse regisseur en Sloveense filosoof in kunstmatige conversatie met elkaar.

Een kunstinstallatie om potentie en risico van AI, deepfakes, toekomstige tech en mediavertrouwen te belichten, benut AI op een inventieve wijze. Twee AI-gedreven simulaties van bestaande, nog levende mensen zijn verwikkeld in een oneindige conversatie, die via een website valt te beluisteren.

Het gaat om de Duitse filmregisseur Werner Herzog en de Sloveense filosoof Slavoj Žižek die zijn gesimuleerd inclusief hun stemmen. De twee aangemaakte AI-bots voeren online een gesprek met elkaar. Ze worden daarbij weergegeven door houtskooltekeningen die ook door een AI zijn gecreëerd.

Deepfakes en vertrouwen

De website The Infinite Conversation is een werk van de Italiaanse kunstenaar en programmeur Giacomo Miceli. Hij wil met dit werk een sociaal commentaar geven op audio-deepfakes en toekomstige technologie die vertrouwen in de media kan ondermijnen, schrijft Ars Technica.

Nu, eind 2022, is het goedkoop en gemakkelijk om AI-gegenereerde content te produceren die op het eerste oog bezien goed is en verrassend veel gelijkt op 'the real thing', schrijft Miceli in de About-sectie van zijn kunstwerk. Dit betreft zogeheten deepfake video's, maar ook alleen spraak en dan - zoals in dit geval - een complete conversatie.

Sneller gemaakt dan gehoord

De AI-uitvoeringen van Herzog en Žižek raken in theorie nooit uitgepraat. De dialoog tussen de twee kunstmatige sprekers wordt namelijk elke dag aangevuld. De tijd die nodig is voor het genereren van die aanvulling is minder dan de tijd die het kost om de conversatie te beluisteren. Bovendien komen bezoekers van de website 'binnen' op een willekeurig moment in het gesprek.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.