‘Krenten’ levert snelle, zuinige chips

1 april 2011

Eerste tests geven aan dat het ‘krenten’ van chips een snelheidswinst van een factor twee geeft bij halvering van het energieverbruik. Ook kan de ruimte die de chip inneemt tot de helft worden teruggebracht. Dat concluderen onderzoekers van Rice University in Houston, Texas. Ze lieten eerst een specifieke toepassing door de chip uitvoeren en keken welke delen van de chip maar weinig werden ingezet. Vervolgens werden die weinig aangesproken delen verwijderd.

Het gevolg van het krenten is wel dat de chip meer fouten gaat maken. Door een goede kansberekening te maken van wanneer welke fouten optreden, kan het nadelig effect ervan tot een minimum worden beperkt. De chips maken zo’n 8 procent meer fouten dan een ‘ongekrente’ versie. Ze zijn dan ook bedoeld voor toepassingen die redelijk tolerant zijn. Zo wordt de chip als proefproject gebruikt voor een hoortoestel. De fouttoleratie in hoorapparaatchips mag tot wel 10 procent oplopen voordat missers in het gebruik irritatie opwekken. De verwachting is dat met ‘gekrente’ chips het hoorapparaat wel tot vijf keer langer met een batterijlading toekan. De onderzoekers zien ook toepassingen in camera’s en mediaspelers.

Onderzoeksleider Krishna Palem, hoogleraar bij het Institute for Sustainable and Applied Infodynamics van Rice University, gaat ervan uit dat de definitieve tests nog betere resultaten laten zien. Zijn groep werkt samen met het Zwitserse Center for Electronics and Microtechnology. Dit centrum ontwikkelde het concept van ‘inexacte hardware’ als een methode om een nieuwe generatie energiezuinige chips te ontwikkelen.

Zij presenteerden hun bevindingen op de DATE11-conference in Grenoble vorige week.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!