KPN zet VoDSL in als ISDN-alternatief

15 juli 2004
Het gaat maar ten dele om kannibalisatie van een bestaand product, haast productspecialist Kees van de Ven zich te zeggen. "Lagere tarieven voor grootgebruikers zijn er nu ook al en bovendien kan de dienst goedkoper worden geleverd dan het huidige ISDN-aanbod. Lagere omzet betekent niet automatisch minder winstgevendheid."
KPN levert de spraakdienst samen met een abonnement op OfficeDSL Het bedrijf verwacht daarmee aan klanten, die voor VoDSL kiezen, ook andere diensten als breedbandinternet, hosting, back-upfaciliteiten en e-mail te kunnen leveren. Van de Ven: "Je ziet steeds meer integratie van spraak en data. Dan kunnen we niet achterblijven bij concurrenten die al VoDSL aanbieden."
‘s Lands grootste telecombedrijf levert de diensten in principe overal waar de wijkcentrales geschikt gemaakt zijn voor DSL. Er geldt een minimumafname van vier spraaklijnen. Particulieren en kleine ondernemingen (SoHo) die nu veelal een ISDN2 gebruiken, zullen daarom niet in de eerste plaats kiezen voor VoDSL. Van de Ven verwacht dan ook niet dat ISDN snel verdwijnt.

Geen bedreiging
DSL-infrastructuurleverancier BBned bood in november vorig jaar als eerste via een aantal serviceproviders VoDSL aan. In tegenstelling tot KPN richt een aantal van deze providers, zoals Scarlet en Tweak DSL, zich nadrukkelijk ook op consumenten en kleine bedrijven. BBned ziet geen bedreiging in het KPN-aanbod. "De markt is groot genoeg", zegt de woordvoerster. BBned juicht de beslissing van KPN zelfs toe. "Het besluit bevestigt dat wij een goede dienst leveren, die navolging ondervindt. Wij kunnen zo profiteren van de marketingpower van KPN."
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!