Innovatie & Strategie

Netwerken
KPN

KPN waarschuwt voor 'valse start' met 5G

AIVD en MIVD gebruiken frequentie die is aangewezen voor 5G.

14 maart 2017

AIVD en MIVD gebruiken frequentie die is aangewezen voor 5G.

Een valse start dreigt voor de introductie van 5G, de opvolger van het 4G-netwerk in Nederland. Dit komt omdat inlichtingendiensten AIVD en MIVD op het afluisterstation in het Friese Burum een bepaalde frequentieband gebruiken, die door Europese Unie is aangewezen als dé band voor de hoge datasnelheden van 5G.

Daarvoor waarschuwde KPN dinsdag in reactie op een nota van minister Henk Kamp van Economische Zaken. Volgens het telecombedrijf sluit het voorgestelde Nederlandse frequentiebeleid niet aan bij Europese ontwikkelingen en is er hier onvoldoende zogeheten mobiel spectrum beschikbaar.

KPN heeft met name bezwaar tegen de onduidelijkheid over inzetbaarheid van de 3,5 GHz-band (3400 – 3800 MHz). Deze frequentieband is door de EU aangewezen als dé band voor het lanceren van 5G en zal lange tijd de enige band zijn in Europa waarmee ultra hoge datasnelheden en missie-kritische diensten geleverd kunnen worden. In Nederland kan de 3,5 GHz band vanwege het satellietstation in Burum slechts zeer beperkt worden gebruikt en er is nog geen plan om deze band beschikbaar te maken voor mobiele communicatie.

Daarnaast heeft KPN bezwaar tegen het voornemen om een hoeveelheid van 2 x 10 MHz spectrum te onttrekken aan de huidig beschikbare capaciteit die nodig is voor mobiele communicatie. Dit voornemen wijkt af van het huidige beleid op basis waarvan operators hun netwerken hebben uitgerold en dit staat ook haaks op de internationale frequentieharmonisatie en het Europese beleid.

Daardoor dreigt ons land zijn mobiele koppositie te verliezen, aldus KPN. Ook de komst van zelfrijdende auto's, die eveneens afhankelijk zijn van een supersnel 5G-netwerk, kan hierdoor grote vertraging oplopen en mogelijk veel duurder worden dan elders.

Het ministerie wil niet inhoudelijk ingaan op de kritiek. "We nemen het heel serieus en nemen het als feedback mee in het overleg met de sector", aldus een woordvoerder.

KPN reageerde op een internetconsultatie van de Nota Mobiele Communicatie van het ministerie. Veel partijen uit de telecomsector hebben volgens de woordvoerder hierop gereageerd.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.