Beheer

Netwerken

KPN versnelt uitrol LoRa

28 januari 2016
KPN gaat de uitrol van het LoRa-netwerk in Nederland versnellen en niet eind van jaar maar al deze zomer landelijke dekking bieden.

LoRa van KPN ging begin november 2015 live in Rotterdam en Den Haag. LoRa (Long Range) is een voordelig alternatief voor machine-to-machine-communicatie (M2M-toepassingen) op basis van het duurdere en ook meer stroom verbruikende 3G of 4G.

KPN is al sinds 2010 actief met M2M-connectiviteit op basis van 2G, 3G en 4G. Dat wordt onder meer gebruikt voor mobiele betaalautomaten en connectiviteit in auto’s. Maar voor toepassingen die slechts zo nu en dan kort verbinding met internet nodig hebben, is 3G nodeloos kostbaar en stroomverbruikend. Apparaten die hun gegevens via het laagfrequente LoRa versturen werken soms wel 10 jaar op één AA-batterij, claimt KPN.

Lantaarnpalen

Als voorbeeld noemt KPN flexibele straatverlichting, waarbij lantaarnpalen realtime, draadloos aan- en uitgezet kunnen worden. KPN ziet LoRa als 'een belangrijke factor' om de ontwikkelingen van Internet of Things (inter)nationaal te versnellen. De technologie maakt het mogelijk miljoenen apparaten die weinig stroom en data gebruiken, kostenefficiënt te verbinden met internet. Dat biedt klanten mogelijkheden om hun dienstverlening en bedrijfsprocessen te verbeteren, kosten te verlagen of wellicht ook nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen.

Een van eerste grote afnemers van KPN's LoRa-netwerk is HR Groep, fabrikant van straatmeubilair. “In de nabije toekomst zal straatmeubilair dat verbonden is met LoRa gemonitord kunnen worden met een app op de smartphone. Zo wordt bijvoorbeeld inzichtelijk wat waar staat, welke straatlantaarns kapot zijn en of bankjes in het park populair zijn. Hiermee vereenvoudigen we het beheer en onderhoud door gemeenten, verhogen we de verkeersveiligheid en het comfort van burgers" vertelt New Business Manager Ed Salome van HR Groep.

Partner-ecosysteem

KPN claimt dat het hele partner-ecosysteem inmiddels meer dan honderd partijen telt die LoRa testen. Bij een aantal grote corporates zou aan proof-of-concepts worden gewerkt. KPN werkt actief samen met developers door mee te doen aan de IoT Academy, het geven van LoRa-workshops en het aangaan van partnerships. KPN is lid van de LoRa Alliance. In deze alliantie werken grote bedrijven, zoals Bouygues Telecom (Frankrijk), SingTel, Swisscom, Proximus, en Fastnet, internationaal samen aan een standaard voor Low Power Wide Area Networks.

Vorig jaar verwierf KPN, via deelname in een investeringsronde, een minderheidsbelang in een van de Franse deelnemers in de LoRa Alliance: Actility SA. Actility biedt netwerk-, cloud- en platform-oplossingen voor de IoT-markt.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.