Innovatie & Strategie

Infrastructuur
aanleg glasvezel

KPN versnelt aanleg glasvezel in dorpen

Over 5 jaar 200.000 bedrijven extra aangesloten.

Glasvezelaanleg © Reggefiber
23 maart 2021

Over 5 jaar 200.000 bedrijven extra aangesloten.

KPN is een samenwerking met pensioenverzekeraar ABP aangegaan waardoor het telecombedrijf over 1 miljard euro extra kan beschikken voor de aanleg van glasvezel.

Met die investering kan in 1000 dorpen versneld de koperen infrastructuur vervangen worden door glasvezel. Dat betekent dat 700.000 huishoudens en 200.000 bedrijven op 1400 bedrijventerreinen enkele jaren eerder dan gepland van de snellere en betrouwbaardere netwerken gebruik kunnen maken. KPN noemt dorpen op Vlieland, Ankeveen, Grou, Middelharnis en Zuidoostbeemster als voorbeeld. Voor de samenwerking is een nieuwe bv opgericht, waarvan KPN en ABP ieder de helft van de aandelen bezitten. Dit bedrijf gaat de aanleg verzorgen, maar ook de exploitatie en het onderhoud.

De versnelling heeft tot gevolg dat over 5 jaar 80% van de huishoudens in Nederland een aansluiting heeft op glasvezel. Volgens KPN levert de samenwerking zo'n 1000 extra banen op.

Het ABP is heel tevreden over de overeenkomst. Volgens ABP-bestuurslid Menno Snel levert de investering een goed rendement voor de pensioenverzekerden. Bovendien draagt het pensioenfonds zo bij aan de werkgelegenheid, de digitale infrastructuur en de energietransitie in Nederland. Snel: "Glasvezel is veel energiezuiniger dan koper of kabel."

 

3
Reacties
Michel 30 januari 2022 09:37

"Glasvezel is veel energiezuiniger dan koper of kabel." Is energiebesparing meetbaar of berekend waar Menno Snel van ABP zijn uitspraaken op heeft gebaseerd?

Quux 23 maart 2021 14:29

Idem in Engelen (Gemeente Den Bosch). De lokale golfclub geeft prominent aan dat KPN een van de hoofdsponsors is, en onderzoek leert dat er dark fiber in de grond ligt, maar de verschillende kastelen (in totaal toch meer dan duizend huizen) zijn aangewezen op basis ADSL, 5G (met beperkte dekking), of basis kabel van Ziggo.

Moenen 23 maart 2021 13:29

Zo zeg in Nijmegen wacht ik al 2 jaar op glasvezel.... Ik zit nu met een dongeltje te werken na 50GB. Moet ik er aan de Bel trekken om verder te kunnen.
Eerst week 15.... In 2020 nu in week 11 van 2021... Ik zie het niet gebeuren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.