Overslaan en naar de inhoud gaan

KPN versnelt aanleg glasvezel in dorpen

KPN is een samenwerking met pensioenverzekeraar ABP aangegaan waardoor het telecombedrijf over 1 miljard euro extra kan beschikken voor de aanleg van glasvezel.
aanleg glasvezelnetwerk
© Reggefiber
Reggefiber

Met die investering kan in 1000 dorpen versneld de koperen infrastructuur vervangen worden door glasvezel. Dat betekent dat 700.000 huishoudens en 200.000 bedrijven op 1400 bedrijventerreinen enkele jaren eerder dan gepland van de snellere en betrouwbaardere netwerken gebruik kunnen maken. KPN noemt dorpen op Vlieland, Ankeveen, Grou, Middelharnis en Zuidoostbeemster als voorbeeld. Voor de samenwerking is een nieuwe bv opgericht, waarvan KPN en ABP ieder de helft van de aandelen bezitten. Dit bedrijf gaat de aanleg verzorgen, maar ook de exploitatie en het onderhoud.

De versnelling heeft tot gevolg dat over 5 jaar 80% van de huishoudens in Nederland een aansluiting heeft op glasvezel. Volgens KPN levert de samenwerking zo'n 1000 extra banen op.

Het ABP is heel tevreden over de overeenkomst. Volgens ABP-bestuurslid Menno Snel levert de investering een goed rendement voor de pensioenverzekerden. Bovendien draagt het pensioenfonds zo bij aan de werkgelegenheid, de digitale infrastructuur en de energietransitie in Nederland. Snel: "Glasvezel is veel energiezuiniger dan koper of kabel."

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in