Management

Infrastructuur
KPN

'KPN mogelijk in Canadese handen'

Investeerder Brookfield overweegt bod KPN.

KPN hoofdkantoor © CC0 - WikiCommons Massimo Catarinella
31 januari 2019

Investeerder Brookfield overweegt bod KPN.

De Canadese investeerder Brookfield overweegt een bod uit te brengen op telecomconcern KPN. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Brookfield zou al gesprekken hebben gevoerd met Nederlandse pensioenbeleggers APG en PGGM over een mogelijk gezamenlijk bod, maar knopen zijn nog niet doorgehakt.

De Canadezen hebben KPN nog niet benaderd. Een woordvoerster van KPN weigert commentaar te geven op de ,,geruchten in de markt''. Ook de andere genoemde partijen willen niet reageren. Er wordt de laatste jaren vaker gespeculeerd op een verdere consolidatie in de telecomsector. In Nederland heeft KPN te maken met toenemende concurrentie van VodafoneZiggo en het nieuwe fusiebedrijf T-Mobile/Tele2. Beide rivalen zijn al het product van een krachtenbundeling tussen meerdere partijen.

Brookfield staat te boek als een grote investeerder met bezittingen in tal van landen en sectoren, goed voor tientallen miljarden euro's aan omzet. Zo hebben de Canadezen vakantieparken in het Verenigd Koninkrijk en ander vastgoed in handen, evenals spoorwegactiviteiten in Australië en Zuid-Amerika. In Frankrijk bezit de investeerder uit Toronto tal van zendmasten en andere telecominfrastructuur.

De marktwaarde van KPN, de grootste telecomaanbieder van Nederland, bedraagt ongeveer 10,5 miljard euro. Het aandeel KPN schoot na de geruchten tot bijna 10 procent omhoog op de beurs in Amsterdam, waarna de koerswinst weer wat terugliep. Het gaat om de grootste koerssprong voor het aandeel sinds 2013.

In dat jaar zag het Mexicaanse telecomconcern América Móvil een poging tot overname van KPN stranden. De inlijvingspoging vanuit Mexico zorgde in politiek Den Haag voor veel ophef, vanwege de vrees dat belangrijke Nederlandse infrastructuur zomaar in vreemde handen zou kunnen vallen. In 2017 speelden deze discussie en de roep om allerlei extra beschermingsmaatregelen opnieuw op toen buitenlandse partijen aan de poort rammelden bij verfreus AkzoNobel en levensmiddelenconcern Unilever.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
2
Reacties
M. Commandeur 03 februari 2019 22:28

Ik heb net gekeken naar Tegenlicht over de toenemende macht van China, dit keer in de financiële wereld.
Niet vrolijk-stemmend als je bedenkt in wat voor vogelkooi Chinezen leven. (Om nog maar niet te spreken van Tibetanen, Noord-Koreanen, ...)
Wij leven in een neoliberale maatschappij, voor zo lang als het duurt: in NL hebben Rutte en consorte de overheid gereduceerd tot bijna het nulpunt en alles staat in de uitverkoop voor het Grote Geld (w.o. ook dit soort investeringsmaatschappijen). KPN is daar een voorbeeld van, niemand lijkt zich te bekommeren om de publieke taken die de KPN nog vervuld (op z'n minst het bezit van infrastructuur en ws. nog meer TAKEN).
Misschien kunnen we van de Chinezen 1 ding leren: dat we de overheid weer belangrijker maken tegenover de markt en vreemde potentaten (waaronder Trump en de Chinezen).
Overigens is mij niet duidelijk naar welke onafhankelijkheid XS4ALL op zoek is bij deze investeringsmaatschappij. Zelfs al is het een Canadese, het Grote Geld bepaalt.

Don van Riet 02 februari 2019 11:14

Vorige keer dat een overname wel héél dichtbij kwam, vele jaren terug nog door het Spaanse Télefonica, ging daar alle aandacht naar uit en stopte de leiding meteen met het bedenken en uitvoeren van de eigen plannen. Zoiets dreigt nu weer. Er zijn inmiddels al veel pogingen dan wel gedachten vanuit andere partijen, ook Amerikaanse, geweest waar niets uit kwam. Denk aan Fokker en het jarenlange, vergeefse overleg met een andere partij, dat ging net zo.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.