Innovatie & Strategie

KPN-glasvezeltoegang brengt T-Mobile tot 'KPN-taks'
Sommige glasvezelklanten van T-Mobile moeten meer betalen dan andere.
Sommige glasvezelklanten van T-Mobile moeten meer betalen dan andere.
Telecombedrijf T-Mobile voert voor een miljoen huishoudens in bepaalde postcodegebieden een 'KPN-toeslag' in als ze hoge internetsnelheden via glasvezel willen afnemen, meldt De Telegraaf. Consumenten betalen daar voor een internetverbinding van een gigabit per seconde per maand zo’n 15 euro meer dan T-Mobile-klanten op veel andere plekken.
Dat blijkt uit de nieuwe menukaart voor glasvezel die T-Mobile maandag introduceert en waar de Telegraaf over schrijft. Het bedrijf zegt ertoe gedwongen te zijn door de prijzen die KPN rekent voor toegang tot zijn glasvezelnet op sommige plekken. Het gaat vooral om gebieden waar KPN recent glasvezel heeft aangelegd.
KPN de grootste
De glasvezelnetten in Nederland zijn in handen van verschillende partijen, waarvan KPN de grootste is met ruim drie miljoen aangesloten huishoudens. T-Mobile zelf is hoofdhuurder van twee netwerken met enkele honderdduizenden aansluitingen. Als T-Mobile - of een andere aanbieder - diensten wil aanbieden aan de miljoenen klanten op net van KPN, moet die voor die toegang betalen.
Er leeft al geruime tijd kritiek op het prijsbeleid dat KPN voert voor zijn open glasvezelnetwerk. De grote telecomfirma vraagt volgens concurrenten dusdanig hoge wholesaletarieven dat zij geen concurrerende pakketten kunnen aanbieden via het KPN-glasnet. Van spiritueel XS4ALL-opvolger Freedom Internet is bekend dat het aan KPN een hogere inkoopprijs voor glasvezel betaalt dan een KPN-klant maandelijks voor een glasvezelverbinding neerlegt.
Koper eruit, ten gunste van glas
KPN en T-Mobile liggen met elkaar overhoop over de voorwaarden van KPN’s open netwerk. Hierbij speelt ook het door KPN uitfaseren van koperlijnen, waarover DSL-verbindingen lopen. Concurrenten als T-Mobile en Delta Fiber willen het duopolie van KPN en Ziggo doorbreken, stelde analist Tim Poulus van marktonderzoeksbureau Telecompaper afgelopen zomer.
Bolke, dat is helemaal niet nodig. Dat gebeurt bij wegen bijvoorbeeld ook niet. Je kunt eigenaarschap en aanleg en beheer prima in de markt zetten. En misschien mag KPN dat dan doen wanneer ze de beste prijs-kwaliteit bieden.
Dan zal de staat die vitale infrastructuur ook moeten aanleggen en betalen.
Alle vitale infrastructuur zou eigendom van de staat moeten zijn.