Innovatie & Strategie

Infrastructuur
KPN-glasvezel

KPN-glasvezeltoegang brengt T-Mobile tot 'KPN-taks'

Sommige glasvezelklanten van T-Mobile moeten meer betalen dan andere.

© KPN
24 januari 2022

Sommige glasvezelklanten van T-Mobile moeten meer betalen dan andere.

Telecombedrijf T-Mobile voert voor een miljoen huishoudens in bepaalde postcodegebieden een 'KPN-toeslag' in als ze hoge internetsnelheden via glasvezel willen afnemen, meldt De Telegraaf. Consumenten betalen daar voor een internetverbinding van een gigabit per seconde per maand zo’n 15 euro meer dan T-Mobile-klanten op veel andere plekken.

Dat blijkt uit de nieuwe menukaart voor glasvezel die T-Mobile maandag introduceert en waar de Telegraaf over schrijft. Het bedrijf zegt ertoe gedwongen te zijn door de prijzen die KPN rekent voor toegang tot zijn glasvezelnet op sommige plekken. Het gaat vooral om gebieden waar KPN recent glasvezel heeft aangelegd.

KPN de grootste

De glasvezelnetten in Nederland zijn in handen van verschillende partijen, waarvan KPN de grootste is met ruim drie miljoen aangesloten huishoudens. T-Mobile zelf is hoofdhuurder van twee netwerken met enkele honderdduizenden aansluitingen. Als T-Mobile - of een andere aanbieder - diensten wil aanbieden aan de miljoenen klanten op net van KPN, moet die voor die toegang betalen.

Er leeft al geruime tijd kritiek op het prijsbeleid dat KPN voert voor zijn open glasvezelnetwerk. De grote telecomfirma vraagt volgens concurrenten dusdanig hoge wholesaletarieven dat zij geen concurrerende pakketten kunnen aanbieden via het KPN-glasnet. Van spiritueel XS4ALL-opvolger Freedom Internet is bekend dat het aan KPN een hogere inkoopprijs voor glasvezel betaalt dan een KPN-klant maandelijks voor een glasvezelverbinding neerlegt.

Koper eruit, ten gunste van glas

KPN en T-Mobile liggen met elkaar overhoop over de voorwaarden van KPN’s open netwerk. Hierbij speelt ook het door KPN uitfaseren van koperlijnen, waarover DSL-verbindingen lopen. Concurrenten als T-Mobile en Delta Fiber willen het duopolie van KPN en Ziggo doorbreken, stelde analist Tim Poulus van marktonderzoeksbureau Telecompaper afgelopen zomer.

3
Reacties
Eric-Jan Ho 30 januari 2022 15:55

Bolke, dat is helemaal niet nodig. Dat gebeurt bij wegen bijvoorbeeld ook niet. Je kunt eigenaarschap en aanleg en beheer prima in de markt zetten. En misschien mag KPN dat dan doen wanneer ze de beste prijs-kwaliteit bieden.

Bolke 24 januari 2022 19:49

Dan zal de staat die vitale infrastructuur ook moeten aanleggen en betalen.

Eric-Jan Ho 24 januari 2022 18:34

Alle vitale infrastructuur zou eigendom van de staat moeten zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.