Innovatie & Strategie

Netwerken
oude telefoon

'KPN gaat melkkoe voorlopig niet slachten'

Klassieke telefoonnet heeft nog onverwacht veel toepassingen.

29 augustus 2018

Klassieke telefoonnet heeft nog onverwacht veel toepassingen.

Het afschaffen van het klassieke telefoonnet - zoals in Frankrijk de komende vijf jaar gebeurt - zal in Nederland nog niet zo snel plaatsvinden, verwacht Hendrik Rood, telecomveteraan van adviesbureau Stratix.

De stap van Orange - dat als voormalige staatsmonopolist beter bekend stond als France Telecom - om de vaste telefonie via de klassieke analoge verbinding snel uit te faseren, is niet verrassend, vindt Hendrik Rood.

Hij is als telecomspecialist al bijna 25 jaar verbonden aan adviesbureau Stratix. "Het klassieke telefoonnet is in het laatste stadium van zijn levenscyclus."

De situatie in Frankrijk is echter niet te vergelijken met die in Nederland, stelt Rood. France Telecom heeft veel langer, zwaardere concurrentie moeten verduren van Illead, het bedrijf achter de merknaam 'Free' dat met hun Freebox triple-play lanceerde en heel scherp inzette op een abonnement zonder belkosten (flat fee). 

De Nederlandse voormalige staatsmonopolist KPN heeft ook fikse concurrentie gekregen op het vaste net, maar dan meer van de kabelbedrijven die nu grotendeels zijn samengekomen in Ziggo. Maar het Nederlandse analoge net wordt niet alleen gebruikt om te telefoneren. In de loop van de jaren zijn er allerlei functies aan toegevoegd die het opheffen tot een enorme logistieke en dus kostbare operatie maken. "Het aanbod behoorde lang tot de applicatiemarkt en viel daarom niet echt onder het werkterrein van de toezichthouder. Het is daardoor een heel ondoorzichtig stuk van de telecommarkt waar niemand precies zicht heeft op de aantallen gebruikers. Ook KPN geeft er in zijn jaarverslagen geen toelichting op."

Alarmlijnen nagenoeg verplicht

Zo zijn er wel tot een half miljoen alarmlijnen die gebruik maken van het analoge netwerk. Doorgaans lopen de contracten via beveiligingsbedrijven (particuliere alarmcentrales of PAC's) die de abonnementen collectief inkopen. Het gaat om de beveiliging van villa's, juweliers, bankfilialen, hifi- foto en tabakswinkels, maar ook wel van kledingzaken waar de leren jasjes van een elektronische tag zijn voorzien. "In veel gevallen ging de premie van de verzekering omhoog als er niet zo'n beveiliging aanwezig was"

Maar het gaat ook om brandalarm-installaties, de intercom van parkeergarages en de lifttelefoon die verplicht in elke lift hangt. Al deze installaties zijn van een modem voorzien of nog oudere diallers. De aanpassing die nodig is om een overschakeling naar een IP-gebaseerd netwerk mogelijk te maken, is een kostbare en omvangrijke operatie die de eindgebruikers  geen wezenlijk voordeel oplevert.

Lage kosten, mooie inkomsten

Voor KPN is het analoge net een melkkoe. De apparatuur is afgeschreven en daar tegenover staan mooie inkomsten. "Elke kinderopvang heeft een verplicht brandalarm dat tussen de 1500 en 2000 euro per jaar kost." Een deel daarvan gaat naar KPN. De enige reden voor KPN om op een gegeven moment de stekker er uit te trekken is dat het onderhoud ondoenlijk wordt. "De leveranciers van de analoge centrale-apparatuur stoppen er ook mee. In dat geval doen telecombedrijven vaak nog een slotbestelling om de meest kwetsbare onderdelen voldoende in reserve te hebben." Maar op een gegeven moment zijn de reserveonderdelen op. Dat moment kan echter nog lang op zich laten wachten. Door het afnemende gebruik is er voldoende capaciteit beschikbaar in de centrales. Voor de schakelapparatuur staan in de meeste gevallen nog relais die bij uitval van een unit de aansluitlijn  automatisch overzetten naar een werkende eenheid.

Klantcontact is belangrijk

Rood: "Voor KPN is het belangrijk het afschakelen niet te abrupt te doen maar in een geleidelijk proces. Anders is de kans groot dat veel klanten die opeens voor de keuze worden gesteld, kiezen voor een andere aanbieder. De abonnementen vormen voor KPN ook een belangrijk klantcontact. Al worden alle andere telecomdiensten van een andere partij betrokken, zolang dat alarmlijntje actief is, heeft KPN de toestemming van de toezichthouder om de klanten te benaderen met aanbiedingen voor andere diensten."

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.