Innovatie & Strategie

Klantinteractie
geld

‘Kostenbesparing van 80 procent met e-factureren haalbaar’

© Pixabay CC0
24 juli 2014
Europese bedrijven kunnen door over te stappen op e-facturatie een kostenbesparing van 60 tot 80 procent realiseren in vergelijking met traditionele processen met papieren facturen. De terugverdienperiode na implementatie van e-facturatie bedraagt zes tot achttien maanden.

Dat blijkt uit een rapport van Billentis, dat gesponsord is door Ricoh, dat niet geheel toevallig diensten verleent op dit vlak.
De onderzoekers voorspellen dat bijna een kwart van alle facturen in Europa dit jaar elektronisch zal worden verwerkt. Dat komt neer op ongeveer zes miljard papierloze facturen. Daarnaast wordt verwacht dat e-facturatie bij het bedrijfsleven en de overheid een jaarlijkse groei van 22 procent zal doormaken. De belangrijkste reden voor de overstap op elektronische facturen is kostenreductie.

Miljardenbesparingen in EU

De Europese Commissie is om die reden groot voorstander van elektronisch factureren. Onlangs becijferde de commissie dat Deense belastingbetalers jaarlijks 150 miljoen euro besparen en lokale bedrijven de kosten met 50 miljoen euro kunnen terugdringen, dankzij elektronische facturen. Daarnaast wordt in Italië meer dan 3 miljard euro bespaard met elektronische aanbestedingen. De Commissie wijst er ook op dat een jaarlijkse besparing van 2,3 miljard euro mogelijk is als het gebruik van e-facturatie voor openbare aanbestedingen in de EU zou worden geïmplementeerd.

Met name in het MKB valt er nog veel winst te behalen. In het rapport van Billentis wordt geconstateerd dat leidinggevenden in het MKB weliswaar de noodzaak van e-facturering inzien, maar ondertussen de kat uit de boom kijken bij het doorvoeren van oplossingen die hun manier van werken verandert. De 20 miljoen kleine en middelgrote bedrijven in Europa vertegenwoordigen meer dan 99 procent van alle bedrijven.

Bijdrage aan Digitale Agenda

Een  overgang naar volledige digitalisering begint volgens Herman Keijsers, Director IT & Outsourcing Services bij Ricoh Nederland, met het herzien van bestaande processen, technologiesystemen en werkwijzen. “Een enorme uitdaging voor veel MKB-bedrijven, maar uiteindelijk levert dit serieuze kostenbesparingen op. E-facturatie levert bovendien een directe bijdrage aan de Digitale agenda van de Europese Unie en haar doel om de publieke overheid in heel Europa papierloos te maken.”
 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.