Overslaan en naar de inhoud gaan

Kosten NonPetya hakken erin, blijkt

Bedrijven zijn doorgaans niet scheutig met informatie over de schade door cybercriminaliteit. Maar als het majeure schade is, dan moeten beursgenoteerde bedrijven dat wel melden. En de schade van NonPetya wás majeur, blijkt uit een eerste winstwaarschuwing.

De Britse producent van medicatie, schoonmaakmiddelen en drogisterijartikelen Reckitt Benckiser - bekend van Durex, Calgon, Nurofen en Clearasil - blijkt zwaar getroffen door de cyberaanval met de NonPetya-ransomware. Zo zwaar, dat het de omzetprognose voor 2017 heeft moeten verlagen.

Door de besmetting met NonPetya kreeg Reckitt zowel problemen met de productie als met de distributie. Het heeft inmiddels het lek goeddeels boven, schrijft Reckitt Benckiser in een bericht voor investeerders, maar in sommige fabrieken is de besmetting nog niet verholpen. We schrijven nu 10 dagen na de uitbraak van NonPetya.

AG Connect onderzoekt de staat van beveiliging in Nederland. Doe mee, en vul de vragenlijst in.

Reckit Benckiser gaat er nu van uit dat het daardoor omzetschade oploopt die niet meer te herstellen is, dit jaar. Het brengt de prognose voor de omzetgroei voor dit jaar daarom terug van 3 naar 2 procent. Om dat in perspectief te plaatsen: Reckit Benckiser boekte vorig jaar een omzet van 9891 miljoen Engelse ponden. 1 procentpunt minder groei betekent 98,9 miljoen pond omzet minder. En dan hebben we het alleen over de gevolgschade. Wat het bedrijf heeft moeten uitgeven aan het verwijderen van de NonPetya-besmetting is niet bekend.

Maersk, eigenaar van APM Terminals die ook in Nederland zwaar getroffen waren, zegt dat het nog te vroeg is om te zeggen welke impact NonPetya op de omzet heeft. Ook hete eveneens getroffen TNT Express kan nog niet zeggen wat de gevolgen zijn. Wel zei een woordvoerder dat die 'aanzienlijk' kunnen zijn. TNT Express worstelt ook nog met de gevolgen. Klanten moeten er nog wel rekening mee houden dat pakjes met vertraging aankomen en dat informatie over de bezorging niet altijd beschikbaar is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in