Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
Diversiteit

Koester de ontwikkelaar

Social Software Engineering: een gelukkige ontwikkelaar maakt betere code.

© Shutterstock Lightly Stranded
17 januari 2022

Software Engineering gaat tegenwoordig evenveel om mensen als om techniek. Er zijn veel verschillende invalshoeken om de menselijke aspecten van Software Engineering te bestuderen. Nathan Cassee en Alexander Serebrenik zien daarbij dat diversiteit en rekening houden met menselijke aspecten belangrijk zijn om kwaliteit van code hoog te houden.

Software wordt (meestal) ontwikkeld door mensen en, logischerwijs worden zowel het ontwikkelingsproces als de software zelf beïnvloed door ontwikkelaars en hoe ze met elkaar omgaan. “Social software engineering” bestudeert deze kwesties met het oog op de vereenvoudiging van ontwikkeling en onderhoud van softwaresystemen.

Hoewel het inzicht in het belang van menselijke aspecten in software engineering teruggaat tot minstens de jaren  '70, toen "The Mythical Man-Month" van Fred Brooks werd gepubliceerd, hebben verschillende recente belangrijke veranderingen dit onderwerp in de schijnwerpers gezet. Ten eerste is het proces van softwareontwikkeling veranderd, omdat meer en meer software in samenwerking met mensen van verschillende culturen wordt ontwikkeld. Ten tweede is ook de maatschappij zelf veranderd, met veel meer aandacht voor onderwerpen zoals geestelijke gezondheid en welzijn, gelijkheid en discriminatie, diversiteit en inclusie.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!