Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Robothand typt op typemachine

KNVI presenteert door AI vertaald boek Smart Humanity

Eerste boek dat door AI van Nederlands naar Engels vertaald is. 

© Shutterstock.com
27 september 2022

Eerste boek dat door AI van Nederlands naar Engels vertaald is. 

In september houdt de IFIP, de International Federation for Information Processing, haar jaarlijkse vergadering. Leden vanuit meer dan 60 landen komen bijeen voor een terugblik en een vooruitblik op de agenda. Sinds twee jaar weer fysiek – want online internationaal vergaderen is efficiënt, maar alle netwerkactiviteiten en brainstorms worden toch het beste ondersteund door live interactie. IFIP is in 1961 opgericht tijdens een bijeenkomst van de United Nations in Geneve. Het is een internationaal netwerk van 6500 wetenschappers in de IT en de informatiewetenschap. KNVI is lid namens Nederland. Tijdens de bijeenkomst zal de KNVI haar boek ‘Smart Humanity’ presenten in de Engelse versie. Een unicum, want het boek is vanuit het Nederlands vertaald door een AI-programma.

Er zijn in de tekst geen aanpassingen gedaan, slecht jaartallen en woord- en zinsafbrekingen (waar het programma dan wel wat moeite mee had) zijn aangepast, en de lay-out is hier en daar netjes gemaakt. De KNVI laat dus zien wat er op het vakgebied nu al mogelijk is en binnen het bereik is van iedereen.

De artikelen in ‘Smart Humanity’ zijn dan ook actueler dan ooit. Een inleiding in Persoonlijk Kennis Management of de rol van de digitale Leider? De informatiemanager als het schaap met vijf poten of hoe je kunt (en moet) bijblijven met je vak? De inleidingen van Rik Maes, Martijn Aslander en Dion Kotteman spreken voor zich. De wijze waarop steden zich kunnen voorbereiden op de inzet van ‘slimme’ digitale middelen? Smart Humanity geeft een aantal tips. De wijze waarop gebruikers van IT-voorzieningen het gemak van die middelen ervaren? Ook dat is Smart Humanity.  Bedrijven en overheden die zich nog steeds laten verleiden tot het maken van weer een nieuwe applicatie in plaats van een data-centristische aanpak? Zie het boek.

De rode draad in Smart Humanity is de ethische afweging die de inzet van IT met zich meebrengt. Iedere bijdrage geeft aanleiding tot de ‘Grote Vraag’ wat de bedoeling is van de inzet van IT, welke ‘strategie’ de opdrachtgever of de maker volgt, en vervolgens welke effecten dat heeft op de maatschappij. 24*7 surveillance? Dat kan. ‘Nudgen’ van informatie? In een handomdraai geregeld.  Burgers afhankelijk maken, of juist in hun kracht zetten met IT-voorzieningen? Beiden kan. Het is aan de informatieprofessional de impact van de inzet van informatievoorzieningen te duiden en de juiste afwegingen te helpen maken bij het gebruik ervan. Een grote verantwoordelijkheid en een grote opgave. Een die nationale èn internationale aandacht vraagt van alle informatieprofessionals.

MAGAZINE AG CONNECT

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (september 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.