Loopbaan

Carriere
KNVI werkt samen met FRR

KNVI omarmt ethiek robotontwikkeling

Door de samenwerking met FRR wordt de impact die nieuwe technologie heeft op de maatschappij ingebracht in de gedragscodes van de vereniging

1 december 2017

Door de samenwerking met FRR wordt de impact die nieuwe technologie heeft op de maatschappij ingebracht in de gedragscodes van de vereniging

De Nederlandse beroepsvereniging voor informatie- en IT-professionals gaat een samenwerking aan met de Foundation for Responsible Robotics (FRR). De missie van de FRR is om het ontwerpen, ontwikkelingen en implementeren van robots op een ethisch verantwoordelijk manier te laten gebeuren.

“De FRR werkt op de leading edge van robotics, een inhoudelijk gebied waar iedereen - ook de KNVI-professionals - nog veel in kan leren”, zegt KNVI-voorzitter Wouter Bronsgeest.

“Robotica levert zowel inhoudelijke en ethische vraagstukken op. Vraagstukken die voor informatieprofessionals én de organisaties waarin zijn werken relevant zijn.” De verenigingen zeggen de FRR haar kritische beschouwingen over ethische en menselijke verantwoordelijkheidskwesties inbrengt in de samenwerking. Zo wordt de impact die nieuwe technologie heeft op de maatschappij ingebracht in de professionele gedragscodes van de KNVI.

Geen morele intelligentie

Zo zal de KNVI bijdragen aan de doelstelling van de FRR. Robots zijn hulpmiddelen zonder morele intelligentie, schrijft de FRR op haar website. “ Dat betekent dat het aan ons is - de mensen achter de robots - om verantwoordelijk te zijn voor de ethische ontwikkelingen die noodzakelijkerwijs gepaard gaan met technologische innovatie.”

Een andere reden is de toegang tot een nieuw academisch netwerk voor de leden van de KNVI, zegt Bronsgeest. “Daarnaast is de FRR een academisch netwerk. Een van onze speerpunten is de link naar de wetenschap te versterken. FRR-mededirecteur Aimee van Wynsberge is lid van de IFIP, de internationale koepel van IT-verenigingen. Ze is Nederlandse afgevaardigde in de internationale werkgroep die zicht bezig houdt met de impact van ICT op de maatschappij.”

De samenwerking start 1 december 2017. Dan zullen de eerste gezamenlijke projecten starten waaruit publicaties zullen voortvloeien.

Lees meer over
1
Reacties
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.