Klok tikt voor Windows XP

22 juli 2011

Op de Worldwide Partner Conference in Los Angeles spoorde chief operating officer Kevin Turner enkele dagen later de wederverkopers aan om hun klanten te helpen Windows XP en andere oude Microsoft-software vaarwel te zeggen.

Windows XP is nog steeds de meest gebruikte Windows-variant, hoewel Microsoft inmiddels twee versies verder is. Met een aandeel van meer dan 50 procent laat het de jongste versie – Windows 7 –nog ver achter zich, blijkt uit cijfers van Net Applications. Dat meet marktaandelen van besturingssystemen aan de hand van het bezoek aan websites die het beheert. Dat is inclusief het bezoek van consumenten. En waarschijnlijk is de penetratie van Windows 7 daar al verder gevorderd dan in het bedrijfsleven.

Zeker grote bedrijven doen er goed aan om de migratie te starten. Over duizend dagen stopt Microsoft het ‘verlengde onderhoud’ aan Windows XP. Functionele verbeteringen worden al enige tijd niet meer aangebracht. Maar na 8 april 2014 brengt het ook geen beveiligingspatches meer uit, en wordt het gebruik van Windows XP dus steeds riskanter. Dat risico valt wel te pareren door een individueel onderhoudscontract met Microsoft te sluiten, maar daarvoor betaalt men wel de hoofdprijs.

Duizend dagen lijkt lang, maar voor een goed voorbereide overstap is dat zeker niet te ruim bemeten, waarschuwt Rose. Hij verwijst daarbij naar onderzoek van Gartner. Dat verwacht dat de helft van de bedrijven de deadline van 8 april 2014 niet zou halen, als ze tot 2012 zouden wachten met de planning van de overstap.

Voor wie zich daardoor niet bang laat maken, wijst Rose erop dat Windows 7 in gebruik goedkoper is dan Windows XP. Hij adviseert dat zelf na te rekenen met de Windows 7 ROI Calculator. Enig rekenwerk met die tool leert dat bij Microsofts aannames de terugverdientijd van de migratie-investering eerder in maanden dan in jaren zal worden gerekend. Dat is onder andere te danken aan het feit dat één beheerder bijna tweemaal zoveel pc’s met Windows 7 onder zijn hoede kan nemen dan bij Windows XP het geval was. Beslag op de helpdesk vermindert, met ongeveer één hulpvraag per twee medewerkers per maand. En het energieverbuik daalt met een dikke 200 kilowattuur per pc per jaar – wat ook helpt bij de realisatie van CO2-doelstellingen.

Daarnaast verhoogt Windows 7 de productiviteit van de medewerkers, stelt Microsoft. Goed voor een winst van 15 werkuren per persoon per maand.

Dat Microsoft met argusogen kijkt naar de Windows XP-trouw, bleek eerderbij de introductie van de Windows XP End of Support Countdown Timer. Die brengt op het bureaublad in beeld hoeveel ‘onderhoudsdagen’ Windows XP nog resten. Merkwaardig genoeg draait dat klokje overigens niet onder XP. Installatie vereist minimaal Windows Vista.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!