Management

Zakelijke software
Bakkerij

Kleine bedrijven minder ver met digitalisering bedrijfsvoering

Gebruik e-factureren is verdubbeld.

© CC0 - Unsplash.com Roman Kraft
17 februari 2020

Gebruik e-factureren is verdubbeld.

Een derde van alle Nederlandse bedrijven heeft de bedrijfsvoering in hoge mate of bijna volledig gedigitaliseerd. Daar staat tegenover dat 36 procent de bedrijfsvoering niet of nauwelijks heeft gedigitaliseerd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral kleine bedrijven lopen achter met het digitaliseren van processen.

Van de grote bedrijven met 500 of meer werknemers heeft 65 procent de bedrijfsvoering in hoge mate gedigitaliseerd. Van de kleinste bedrijven met twee werknemers is dit bijna een kwart. In het onderzoek gaven bedrijven zelf aan in hoeverre zij gedigitaliseerd zijn.

Voorbeelden van digitalisering zijn onder meer het versturen van e-facturen of het beheer van klantgegevens en systemen om informatie-overdracht tussen verschillende afdelingen te ondersteunen. Het aandeel verzonden e-facturen verdubbelde in 2018 bijna ten opzichte van het jaar daarvoor, van 8 procent naar 14 procent.

Qua informatie-overdracht is de digitalisering in die periode nagenoeg gelijk gebleven. Het aantal bedrijven dat ICT-systemen om klantengegevens digitaal te beheren gebruikt is in de die periode toegenomen van 46 procent naar 56 procent van de bedrijven.

Lees meer over
2
Reacties
Atilla Vigh 18 februari 2020 04:59

Er is geen academische definitie van e-factureren ofzo.
Je kunt wel stellen dat de meeste verregaande vorm van e-factureren een vorm is waarin je op gegevensniveau via een generiek koppelvlak een gestandaardiseerde uitwisseling van gegevens doet. Daarbij is in UBL de standaard voor e-factureren. Omdat nog lang niet alle organisaties aan e-factureren doet, zie je vaak dat de e-factureren keten meerdere inputs kan ontvangen, zoals een fysieke factuur, een verzonden pdf en zelfs soms een portaalfunctie zodat relatief kleine organisaties (de schilder op de hoek) ook zijn facturen kan sturen. De fysieke factuur wordt ingescand en in pdf formaat gezet. Vervolgens wordt op de achtergrond middels OCR er een in te lezen factuur voor het financiele systeem van te maken. Natuurlijk strekt de voorkeur zich uit voor UBL, daar er niets ge-OCR hoeft te worden.
De volgende stap zou zijn dat - indien je je afnemers en toeleveranciers vertrouwd - er automatische verwerking binnen het financiele systeem plaats heeft. Dan is de keten geheel geautomatiseerd.

Jan van der Zanden 17 februari 2020 15:05

@Redactie: Is e-factureren ook het 100% automatisch versturen van .pdf facturen?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.