Innovatie & Strategie

Wetenschap
Kijktip: eindejaarsode aan Chriet Titulaer

Kijktip: eindejaarsode aan Chriet Titulaer

Tech-fans en tv-presentatoren Lieven Scheire en Diederik Jekel brengen ode aan voorspellingen van visionair Titulaer.

Chriet Titulaer met beeldtelefoon op de fiets © CC BY 2.0 - Flickr.com Kennisland
27 december 2017

Tech-fans en tv-presentatoren Lieven Scheire en Diederik Jekel brengen ode aan voorspellingen van visionair Titulaer.

Vanavond blikken presentatoren Lieven Scheire en Diederik Jekel in het programma De wondere wereld van Chriet Titulaer terug op de voorspellingen van Chriet Titulaer. Samen met bekende namen als André van Duin en André Kuipers brengen ze een ode aan de meest indrukwekkende voorspellingen van de van oorsprong sterrenkundige.

Het is heel erg belangrijk dat programma’s die hij maakte, gemaakt worden, zei presentator Diederik Jekel vanochtend in het NPO Radio 1 journaal (op 52:32 min). “We kunnen niet genoeg van dit soort programma’s hebben. En zeker niet dat iemand met kennis, zelf kennis hebbend, uitlegt hoe de toekomst er uitziet. Zodat we kunnen bedenken: willen we dit wel of niet? En hoe willen we dit, want het gaat er aan komen.”

Handtekening

Vijf bekende Nederlanders kijken vanavond vanaf 22:30 uur op NPO1 terug op de voorspellingen van Titulaer. Dat zijn voor de hand liggende namen als André Kuipers, maar ook minder logisch lijkende namen als radio-DJ Sander Lantinga. “Toen we gingen researchen bleek Titulaer veel mensen geïnspireerd te hebben, bijvoorbeeld Sander Lantinga. Hij heeft in zijn leven maar één bekende Nederlander een handtekening gevraagd en dat was aan Chriet Titulaer," aldus Jekel op NPO Radio 1.

Titulaer overleed op 23 april 2017. Dankzij het programma 'Wondere wereld' liet hij ons land jarenlang kennismaken met de nieuwste snufjes en gadgets van dat moment. Daarnaast deed hij gewaagde voorspellingen over door hem enthousiast belichte technieken. Voorspellingen die bijna allemaal uitgekomen zijn. Titulaer presenteerde tien jaar lang zijn befaamde TROS-programma.

Skype, Siri, Amazon

Ook was Titulaer bekend van het Huis van de Toekomst, dat hij eind jaren tachtig oprichtte. Het futuristische huis in het Autrotron in Rosmalen zat vol met domotica; slimme technologie die het dagelijks leven van de gewone burger zou vergemakkelijken. Er zat onder meer een centraal stofzuigersysteem in, een beeldtelefoon, een spraakgestuurde wc, een keuken waarin alles te bedienen was via een beeldscherm en een terminal waarmee kon worden getelebankierd en getelewinkeld. Voor die tijd futuristische functies, die nu in 2017 gemeengoed zijn geworden.

Toevoeging 29 december 2017: Terugkijken kan via Uitzending gemist.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.