Development

Software-ontwikkeling
Ketting stukgetrokken

Ketentesten voor agile teams een uitdaging

Mix van organisatorische en technische maatregelen nodig

© Shutterstock
20 december 2016

Agile werken heeft voor veel bedrijven geen geheimen meer. Hoewel. Ketentesten is een behoorlijke puzzel geworden, schrijven Bob van de Burgt en Rik Teuben. Teams moeten onderling nauw willen en kunnen samenwerken. Servicevirtualisatie en (test)datamanagement zijn in dat verband essentieel.

De meeste organisaties zijn inmiddels overgestapt – of zitten midden in de transitie – naar agile werken. Kenmerkend voor deze aanpak is dat ook grote zaken, kleinschalig worden aangepakt. Kleine slagvaardige teams werken iteratief en leveren hun ‘Minimum Viable Product’ (MVP) zo snel mogelijk op. Maar de ketting breekt altijd bij de zwakste schakel, dus het belang van een goede ketentest is zeker niet minder groot geworden. Integendeel. Ketentesten is een behoorlijke puzzel geworden, waarbij het vinden van de juiste mix van organisatorische en technische middelen de belangrijkste uitdaging zijn.

Producten teams moeten naadloos op elkaar aansluiten

Agile werken is een beweging die veelal onder in de organisatie is begonnen. Succesclaims van de agile community zijn nagenoeg allemaal afkomstig van bedrijven die vanaf aanvang gekozen hebben voor een agile werkwijze. Agile teams richtten zich aanvankelijk op autonome en geïsoleerde applicaties. En met succes, de productiviteit ging met sprongen vooruit. De successen bleven niet onopgemerkt bij het hoger management en menig IT-manager gaf enthousiast de opdracht aan de gehele afdeling om agile te gaan werken. Veel van deze organisaties waren er onvoldoende op voorbereid dat een dergelijke transitie niet zonder meer tot succes leidt, maar gepaard moet gaan met een georkestreerde technische, organisatorische en culturele veranderpolitiek. Teams moeten onderling nauw willen en kunnen samenwerken en de producten van ieder team afzonderlijk moeten naadloos op elkaar aansluiten om tot succes te leiden.

Afspraken

De roep om Scaled Agility wordt steeds groter, maar Scaled Agile Frameworks (zie kader) geven maar ten dele een oplossing voor het tijdig ontvlechten van de ketens en voor het minimaliseren van de afstemmings- en planningsproblemen gedurende de testfase. Vooralsnog blijkt een organisatorische oplossing niet de silver bullet, mede omdat het uitrollen van Scaled Frameworks, zoals LeSS, SAFe of Nexus, bepaald geen sinecure is.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!