Beheer

Security
kerncentrale

Kerncentrale illegaal ingezet voor minen cryptocurrencies

Netwerk kerncentrale werd gekoppeld aan internet.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Bjoern Schwarz
23 augustus 2019

Netwerk kerncentrale werd gekoppeld aan internet.

Werknemers van de kerncentrale in Yuzhnoukrainsk in het zuiden van Oekraïne hebben net netwerk van de centrale illegaal gekoppeld aan internet zodat zij de computersystemen konden gebruiken voor het minen van cryptocurrencies.

Het incident vond plaats in juli, maar er is geen informatie gegeven over hoe het is ontdekt. De Oekraïnse geheime dienst doet nu onderzoek of de actie ook heeft geleid tot het weglekken van staatsgeheime informatie zoals de beveiliging van de centrale.

De geheime dienst heeft in de kantooromgeving van de centrale computerapparatuur en andere spullen gevonden die specifiek bedoeld waren om cryptomunten te genereren. De verdachten hadden overigens het kantoornetwerk verbonden met internet, niet de aansturing van de centrale zelf, meldt ZDNet op basis van een Oekraïnse nieuwssite UNIAN.

Meer illegaal gebruik bekend

Het is niet de eerste keer dat grote overheidssystemen van binnenuit worden misbruikt voor het minen van cryptocurrencies. ZDNet haalt onder meer een geval aan van misbruik van een supercomputer van het Russische kernprogramma en een voorval in Australië waar werknemers de computers van het Bureau of Meterology illegaal inzetten.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.