Innovatie & Strategie

Personal Tech
Kerk

Kerken laten Paasdiensten digitaal doorgaan

"Er kijken vaak meer mensen naar de online diensten dan dat er normaal in de kerk zitten."

8 april 2020

"Er kijken vaak meer mensen naar de online diensten dan dat er normaal in de kerk zitten."

De Nederlandse kerken blijven tijdens het paasweekend leeg, maar digitaal zijn er wel allerlei diensten te volgen. Dat hebben de Nederlandse bisschoppen in een brief aan gelovigen geschreven. Diensten worden online uitgezonden en ook voor scholen zijn er speciale diensten opgezet via internet en WhatsApp.

Zowel de katholieke als de protestante kerk heeft een stappenplan online gezet waarin uitleg wordt gegeven hoe een livestream tot stand kan worden gebracht. Hoewel bisschop Harrie Smeets - die zondag vanuit Roermond een live-uitzending van de paasviering op NPO2 leidt - het "onwezenlijk" noemt om een dienst zonder publiek te leiden ziet hij tegelijkertijd dat er juist nu veel behoefte aan is. "Er kijken vaak meer mensen naar de online diensten dan dat er normaal in de kerk zitten. Voor mensen in verpleeghuizen of die alleen thuis zitten is het een enorme troost dat ze zo toch de mis in hun eigen kerk kunnen volgen met hun vertrouwde pastoor."

Speciaal voor scholen

Ook voor scholen is er een digitale paasviering. De christelijke onderwijskoepel Verus en uitgeverij Kwintessens komen op Witte Donderdag met twee virtuele paasvieringen voor 4000 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs. Op de website start.verus.nl kunnen scholieren de viering onder leiding van musicus Elbert Smelt en journalist Rinke Verkerk volgen. Via WhatsApp kunnen de middelbare scholieren vragen stellen bij het paasverhaal.

Naast de digitale vieringen komen er ook veel andere initiatieven vanuit de kerk tot stand om de vieringen rond Pasen zo goed als het kan door te laten gaan. Zo heeft Jaap van den Akker, predikant in de Haagse Christus Triumfatorkerk, voor zijn kerkleden paaspakketjes samengesteld met een flesje druivensap, mini-matze, een kruisje, waxinelichtje en een bloembol. In het Zeeuwse Veere heeft predikant Jouke Droogsma gelovigen opgeroepen om op Goede Vrijdag om 19.00 uur ’s avonds vanuit de tuin, deur of raam het lied ‘Ga met God’ te zingen. Het carillon zal het lied begeleiden.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 09 april 2020 18:02

Gemeenschapsbehoefte snap ik, maar het loze ritueel van religie...
Zucht.
En dan de andere risiko's nog.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.