Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Kennis en budget cyber security blijven achter’

Dat blijkt uit onderzoek van Nederland ICT onder haar leden. De branchevereniging ondervroeg in augustus onder meer CEO's, CFO's en security-experts van grote en kleine ICT-bedrijven over het thema cyber security.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Uit het onderzoek blijkt dat 95 procent van de ICT-bedrijven cyber security een belangrijk thema vindt voor hun bedrijf. Goede beveiliging is volgens Nederland ICT nodig voor vertrouwen in ICT. De helft van de bedrijven wil zich op cyber security onderscheiden van andere bedrijven. Ongeveer 90 procent van de ICT-bedrijven zegt dat klanten beveiliging steeds hoger op de agenda plaatsen.

Kennisniveau bij gebruikers blijft achter

Tegelijkertijd blijft het kennisniveau over dit thema echter achter. ICT-bedrijven zien het kennisniveau over securityvraagstukken wel stijgen. “In de praktijk blijkt echter dat klanten nog onvoldoende kennis van zaken hebben. Gevolg is dat klanten vaak de verkeerde eisen stellen en zich blindstaren op certificering”, aldus een woordvoerder van Nederland ICT. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ICT-bedrijven hier tegenaan loopt. ICT-bedrijven ervaren verder dat lang niet alle klanten in security willen investeren. Slechts 30 procent van de bedrijven merkt dat klanten voor security budget vrijmaken.

Belangrijke voorlichtingstaak voor overheid

ICT-bedrijven vinden het een taak voor de overheid om voorlichting over cyber security te geven en bedrijven en overheden van concrete handvatten te voorzien hoe digitaal veilig te worden. Eén derde van de ICT-bedrijven vindt het belangrijk dat het cyber securitybeleid meer rekening houdt met de digitale wereld van morgen, zoals het Internet of Things. Hiervoor kan kennis worden gebruikt van bedrijven binnen en buiten de ICT.

De leden van Nederland ICT zien graag dat cybercriminaliteit steviger wordt aangepakt. Zij zijn geen voorstander van een 'terug-hack'-bevoegdheid van de overheid. Een ruime meerderheid vindt cyber security niet primair de verantwoordelijkheid van de overheid. Dit is meer de verantwoordelijkheid van bedrijven en organisaties zelf. 9 op de 10 ondervraagden vindt dat ook het bestrijden van cyber crime alleen in samenwerking kan. Dat vraagt volgens de ICT-bedrijven wel actieve informatiedeling.

Resultaten aangeboden aan minister

Nederland ICT heeft de uitkomsten van het onderzoek gisteren aangeboden aan minister Opstelten, tijdens zijn werkbezoek aan de ICT-sector. Verder wil de branchevereniging de resultaten inbrengen in haar gesprekken met de overheid.

Het volledige Cyber Security Zomeronderzoek 2014 kunt u hier downloaden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in