Management

Zakelijke software
thuiswerken

Keiharde surveillance voor thuiswerkers? Microsoft 365 onder vuur

Hoe zetten organisaties Microsoft 365 Productivity Score in?

© HP Inc.
30 november 2020

Hoe zetten organisaties Microsoft 365 Productivity Score in?

Een medewerker van de Oostenrijkse digitale burgerrechtenbeweging Cracked Labs heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid met opmerkingen dat de Productivity Score in Microsofts 365 een complete werkpleksurveillance-gereedschapsset is. In tegenstelling tot controversiële controlesoftware waarmee werknemers thuis in de gaten gehouden worden, die apart op pc's wordt geïnstalleerd, is dit nu standaard onderdeel van het algemeen gebruikte kantoorpakket van Microsoft. Microsoft ontkent dat de software bedoeld is om meer grip te krijgen op thuiswerkers.

Microsoft 365 Productivity Score is sinds vorige maand algemeen beschikbaar voor IT administrators. Volgens Jared Spataro - hoogst verantwoordelijke voor het Microsoft 365-team - is het doel van de software "nieuwe manieren van werken te ontdekken. De software richt zich op bruikbare inzichten in de manier waarop mensen en teams omgaan met de tools zodat je verbeteringen kan doorvoeren of training aanbieden om je digitale transformatie verder te brengen."

Privacydeskundige Wolfie Christl denkt daar heel anders over. "Esoterische meetgegevens bieden gebaseerd op de analyse van uitgebreide dataverzamelingen met betrekking tot de activiteiten van werknemers was tot nog toe het domein van marginale softwareleveranciers. Nu zit het ingebouwd in MS 365", schrijft hij in een Twitterbericht.

Volgens Christle geeft Productivity Score managers een overzicht van de activiteiten van individuele werknemers, bijvoorbeeld hoeveel dagen iemand e-mails heeft verstuurd, de chat gebruikt of 'mentions' in e-mails heeft geplaatst. Hij verwijst daarbij naar een video waarin Microsoft deze mogelijkheden uitlegt.

Data verzameld op individueel niveau

Na de aankondiging door Microsoft dat het werkt aan Productivity Score was dit onder meer voor The Register aanleiding zorgen te uiten over de mogelijkheden van dit nieuwe gereedschap. Destijds was het verweer van Microsoft nog dat er geen Personally Identifiable Information (PII) gegevens uit de monitoring tool te halen waren. Nu blijkt dat toch te kunnen. Volgens Microsoft om IT-admins in staat te stellen technische ondersteuning en hulp te bieden. Het inzicht op individueel niveau staat standaard aan, maar kan worden uitgezet. Het is volgens Microsoft vooral bedoeld om organisaties te helpen het beste uit hun technologie-investeringen te halen door algemene pijnpunten aan te pakken zoals lange opstarttijden, inefficiënt gebruik van documenten in samenwerkingsverbanden en slechte netwerkverbindingen.

Christle zegt dat de meeste bedrijven zich niet bezig houden met surveillance van thuiswerkers door het installeren van speciale software. De Productivity Score in Microsoft 365 maakt het ze echter wel makkelijk om dat alsnog te doen.

2
Reacties
Ron J. Buitenhuis 14 december 2020 17:40

Idd... medewerkers worden beter op "Output" gestuurd, in de Microsoft Office 365 tennant kant kan de beheerder bij Productiviteitsscore een vinkje uitzetten. Dat daarmee de data analyse voor productiviteitsscore daadwerkelijk wordt gestopt, zal moeten worden aangetoond! Immers de organisatie krijgt dan geen productiviteitsrapporten meer te zien... Misschien ben ik hierin te naief, maar zie ik hierin geen bedreiging voor het individu... Hoor wel van AG graag hoe andere Microsoft professionals daarover denken?

Erwin1 30 november 2020 14:46

Als je de productiviteit van je thuiswerkende werknemers afmeet aan hoeveel tijd men spendeert met word documenten maken, E-Mails beantwoorden, Teams meetings bijwonen en zo voort, dna be je als wwerkgever soqieso al verkeerd bezig. Productiviteit meet je aan resultaten, niet aan applicatiegebruik.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.