Overslaan en naar de inhoud gaan

Keiharde surveillance voor thuiswerkers? Microsoft 365 onder vuur

Een medewerker van de Oostenrijkse digitale burgerrechtenbeweging Cracked Labs heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid met opmerkingen dat de Productivity Score in Microsofts 365 een complete werkpleksurveillance-gereedschapsset is. In tegenstelling tot controversiële controlesoftware waarmee werknemers thuis in de gaten gehouden worden, die apart op pc's wordt geïnstalleerd, is dit nu standaard onderdeel van het algemeen gebruikte kantoorpakket van Microsoft.
werkplek, videovergaderen
© HP Inc.
HP Inc.

Microsoft ontkent dat de software bedoeld is om meer grip te krijgen op thuiswerkers.

Microsoft 365 Productivity Score is sinds vorige maand algemeen beschikbaar voor IT administrators. Volgens Jared Spataro - hoogst verantwoordelijke voor het Microsoft 365-team - is het doel van de software "nieuwe manieren van werken te ontdekken. De software richt zich op bruikbare inzichten in de manier waarop mensen en teams omgaan met de tools zodat je verbeteringen kan doorvoeren of training aanbieden om je digitale transformatie verder te brengen."

Privacydeskundige Wolfie Christl denkt daar heel anders over. "Esoterische meetgegevens bieden gebaseerd op de analyse van uitgebreide dataverzamelingen met betrekking tot de activiteiten van werknemers was tot nog toe het domein van marginale softwareleveranciers. Nu zit het ingebouwd in MS 365", schrijft hij in een Twitterbericht.

Volgens Christle geeft Productivity Score managers een overzicht van de activiteiten van individuele werknemers, bijvoorbeeld hoeveel dagen iemand e-mails heeft verstuurd, de chat gebruikt of 'mentions' in e-mails heeft geplaatst. Hij verwijst daarbij naar een video waarin Microsoft deze mogelijkheden uitlegt.

Data verzameld op individueel niveau

Na de aankondiging door Microsoft dat het werkt aan Productivity Score was dit onder meer voor The Register aanleiding zorgen te uiten over de mogelijkheden van dit nieuwe gereedschap. Destijds was het verweer van Microsoft nog dat er geen Personally Identifiable Information (PII) gegevens uit de monitoring tool te halen waren. Nu blijkt dat toch te kunnen. Volgens Microsoft om IT-admins in staat te stellen technische ondersteuning en hulp te bieden. Het inzicht op individueel niveau staat standaard aan, maar kan worden uitgezet. Het is volgens Microsoft vooral bedoeld om organisaties te helpen het beste uit hun technologie-investeringen te halen door algemene pijnpunten aan te pakken zoals lange opstarttijden, inefficiënt gebruik van documenten in samenwerkingsverbanden en slechte netwerkverbindingen.

Christle zegt dat de meeste bedrijven zich niet bezig houden met surveillance van thuiswerkers door het installeren van speciale software. De Productivity Score in Microsoft 365 maakt het ze echter wel makkelijk om dat alsnog te doen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in