‘Keep the tapedrive happy’

31 juli 2009

“Vooral bij tapedrives geldt, dat de drive een snelheid moet hebben die vergelijkbaar is met de snelheid waarmee het computersysteem zijn gegevens kan produceren, anders zorgt de mismatch voor extra tijdverlies”, zegt W. Curtis Preston, onafhankelijk back-upexpert uit de VS. “Natuurlijk is het erg sexy om een tapedrive te kopen met een snelheid van ettelijke megabytes per seconde”, zegt Preston, “maar dan moet de rest van het systeem ook snel genoeg zijn. Zo’n tapedrive begint te lopen en dan is het de bedoeling dat er een constante datastroom van computer of netwerk naar die tape wordt gestuurd.

Gebeurt dat niet, of niet snel genoeg, dan schakelt de tape zich uit, doet een rewind en wacht op de dingen die komen gaan.” Op die manier wordt de tapedrive niet goed benut, waar nog bijkomt dat door het vele in- en uitschakelen het mechanisme van de drive zwaarder wordt belast dan eigenlijk nodig is.

Preston ziet wel een oplossing voor dit probleem, namelijk het gebruik van een disk als tussengeheugen: “Het lijkt vreemd, om je back-upgegevens twee keer weg te schrijven, een keer naar disk en dan nog een keer naar tape, maar in de praktijk werkt dat meestal sneller. Vanaf de harde schijf kun je de gegevens in één stroom naar de tape jagen, zodat de drive op zijn maximumsnelheid wordt gebruikt.” De prijzen van harde schijven blijven dalen, zodat het steeds makkelijker wordt om zo’n tussenopslag op disk te realiseren.

Het motto van Preston luidt ‘keep the tapedrive happy’ wat wil zeggen dat de gegevensstroom naar de tapes in overeenstemming moet zijn met hun doorvoercapaciteit. Bedrijven zijn geneigd om problemen op het gebied van tape back-up op te lossen door het bijplaatsen van extra drives. Preston: “Hoe meer tape drives je neerzet, hoe meer je moet letten op de snelheid waarmee gegevens worden aangevoerd. Het is beter om eerst de bestaande tapes te stroomlijnen, er voor te zorgen dat ze met juiste – maximale – snelheid van gegevens worden voorzien. Pas dan is het tijd om te kijken of er echt behoefte is aan meer of snellere tape drives.”

Bedrijven die na het uitvoeren van de stroomlijnoperatie denken eindelijk snellere tape drives te kunnen aanschaffen ‘omdat dat nu toch echt nodig is’, worden door Preston teruggefloten. “Het kan best zijn dat er meer gegevens naar tape worden gestuurd, maar je moet ook kijken naar de aard van die gegevens. Worden er bijvoorbeeld niet te veel gegevens weggeschreven? Toegegeven, het is handig om gegevens vaker dan één keer op te slaan zodat je redundantie hebt, maar het moet wel binnen de perken blijven. Veertig kopieën van hetzelfde rapport is echt veel te veel.

Vroeger werd dat rustig gedaan, bij elke back-up weer. Gewoon, omdat dat de makkelijkste manier was.” Tegenwoordig zijn er technieken om het te veel aan kopieën in te dammen. Deduplicatie zorgt ervoor, dat dubbele kopieën worden geïdentificeerd, zodat ze uitgesloten kunnen worden van de back-up. Daarmee wordt het dataverkeer verder beperkt. “Deduplicatie is een techniek die werkt op basis van patroonherkenning. De software maakt een analyse van de gegevens en stelt vast of er gelijke blokken data aanwezig zijn. Dat werkt prima, op voorwaarde dat er ook inderdaad patronen zijn die herkend kunnen worden. Dat houdt in dat gegevens niet versleuteld mogen worden. Encryptie zorgt voor het verdwijnen van patronen om het eventuele krakers zo moeilijk mogelijk te maken. En dat geldt ook voor compressie, ook dat draait eventuele herkenbare patronen de nek om. De conclusie is eenvoudig: wil je gebruikmaken van deduplicatietechnieken, dan zul je compressie en encryptie moeten vergeten”, aldus Preston.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!