Innovatie & Strategie

Security
Grapperhaus

Kaspersky wacht op reactie minister Grapperhaus

Kamercommissie schuift repliek op Nederlandse Kaspersky-ban door naar Justitie-minister.

Ferd Grapperhaus © Rijksoverheid
25 april 2019

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid lijkt op het matje te worden geroepen door de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid. Dat orgaan van de Tweede Kamer heeft de bewindsman namelijk om een reactie gevraagd op de uitgebreide toelichting die Kaspersky Lab in maart heeft gegeven. De door Grapperhaus aangehaalde argumenten om de uit Rusland afkomstige securityleverancier in de ban te doen, worden daarin stuk voor stuk weerlegd.

De repliek van Kaspersky Lab, geschreven door algemeen directeur Martijn van Lom, is door de Kamercommissie behandeld in een procedurevergadering eerder deze maand. “In die vergadering heeft de commissie besloten de minister van Justitie en Veiligheid een reactie te vragen op uw e-mail”, antwoordt de griffier van deze commissie. AG Connect heeft deze antwoordbrief ingezien.

Basis voor ban

De Kamercommissie doet de toezegging dat het de reactie van de minister ook aan Kaspersky Lab zal verstrekken. Ook zal de commissie dan laten weten of er nog nadere stappen worden gezet “en zo ja, welke”. Inzet is wat Kaspersky Lab betreft terugdraaien van de overheidsban op securitysoftware van deze leverancier.

Op last van minister Grapperhaus is het Nederlandse overheidsorganisaties niet meer toegestaan om Kaspersky’s beveiligingssoftware te gebruiken. Vrees voor Russische cyberspionage en sabotage spelen daarbij een rol. Grapperhaus heeft toen al aangegeven dat daar geen bewijs voor is, maar dat “het niet valt uit te sluiten”.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!