Innovatie & Strategie

Security
Verhoeven

'Kaspersky-ban is onzorgvuldig, minister moet uitleg geven'

Minister Grapperhaus moet gaan praten met Kaspersky, roept Kamerlid Verhoeven op.

Kees Verhoeven © D66
18 juli 2019

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft de overheidsban op antivirus van Kaspersky onzorgvuldig uitgevoerd, oordeelt Tweede Kamerlid Kees Verhoeven van D66. Hij zegt er niet op uit te zijn om de securityleverancier 'aan business' te helpen, maar maakt zich wel zorgen over de manier waarop deze ban tot stand is gekomen, en nu wordt aangehouden. De minister zou moeten ingaan op Kaspersky's inhoudelijke repliek op de ban.

"Grapperhaus houdt vast aan zijn eerdere besluit", reageert D66-Kamerlid Verhoeven tegenover AG Connect. De Justitie-minister houdt de door hem ingestelde ban voor overheidsgebruik van Kaspersky-antivirus in stand, zo heeft de bewindsman deze week laten weten aan de Tweede Kamer. Wat Verhoeven hier ook opvallend aan vindt, zo vertelt hij, is dat de overheid niet kan zeggen dat het die software überhaupt (nog) gebruikt. Dit 'kennisgebrek' is aan het licht gekomen door journalistiek werk van NPO Radio 1 Reporter.

Uitgefaseerd, of gebruikt?

Een Wob-verzoek (Wet openbaarheid bestuur) van dat radioprogramma heeft namelijk de reactie van het ministerie van Binnenlandse Zaken opgeleverd dat er "geen informatie beschikbaar is of de software volledig is uitgefaseerd". In antwoord op vervolgvragen stelt het ministerie dat dit echter wél bekend is. Alleen is het niet vrijgegeven in de beantwoording van de Wob-procedure. Verhoeven maakt zich zorgen hierover, ook omdat Kaspersky zelf verklaart geen contracten met de overheid te hebben.

"Opvallend is dat de Rijksoverheid sowieso geen direct gebruik van onze antivirussoftware maakt, daarom sloeg het waarschuwen hiervoor ook nergens op", liet Europees topmanager Martijn van Lom al weten aan AG Connect. Kamerlid Verhoeven erkent de mogelijkheid dat er ergens bij de overheid wellicht wel Kaspersky-antivirus wordt gebruikt, via dan niet-centrale inkoop bij bijvoorbeeld een tussenpartij. De in de ban gedane securityleverancier antwoordt op vragen van AG Connect hierover dat "hetgeen onze partners leveren voor ons niet inzichtelijk wordt".

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!