Beheer

Datamanagement
Hard disk demolition

Kapotslaan beste wismethode voor afgedankte harde schijf

Tweedehands apparatuur bevat nog allerlei gevoelige gegevens

© CC BY 2.0 - Flickr William Warby
22 augustus 2006

Tweedehands apparatuur bevat nog allerlei gevoelige gegevens

Bedrijven en individuen kunnen harde schijven het beste fysiek vernietigen wanneer ze hun pc afdanken, adviseert een Britse beveiligingsdeskundige.

Bedrijven en individuen kunnen harde schijven het beste fysiek vernietigen wanneer ze hun pc afdanken, adviseert een Britse beveiligingsdeskundige. Het advies, dat Richard Stiennon van IT-Harvest via Techweb Technology News gaf, is geïnspireerd door berichten dat Nigeriaanse oplichters misbruik hebben weten te maken van persoonlijke gegevens die ze vonden op de harde schijven van afgedankte, met de beste bedoelingen naar Nigeria gestuurde pc's. 

Volgens een reportage van de BBC is in Lagos inmiddels een levendige handel ontstaan in harde schijven die uit pc's gesloopt zijn. Gelukzoekers zouden inmiddels grif 40 euro neertellen voor een harde schijf. De kans op het aantreffen van persoonlijke of gevoelige informatie is niet gering. Een recent onderzoek in opdracht van British Telecom wees uit dat  tweedehands pc's die via veilingen en internet bemachtigd waren, nog allerhande gevoelige informatie bevatten, van salarisoverzichten en facturen tot creditcardgegevens van individuen.

Dieven beschikken momenteel over een uitgebreid arsenaal aan hulpmiddelen om dergelijke informatie aan harde schijven te ontfutselen, ook wanneer die informatie gewist is. In principe zijn de hulpmiddelen voor het definitief wissen van informatie van harde schijven daar wel tegen opgewassen, meent Stiennon. Het zwakke punt in de wismethode is volgens hem echter de uitvoering van het wissen. Aan de schijf valt niet te zien of die gewist is en of de wisprocedure wel naar behoren is uitgevoerd. 

Harde schijven waarvan men niet weet in wiens handen die vallen, kan men daarom het beste met een hamer bewerken totdat de houder kapot is en de schijf zelf grondig verbogen is of in stukken geslagen is, meent Stiennon. (Jelle Wijkstra)

Zie ook:
Nonchalance bij wissen harde schijven onuitroeibaar - 18 februari 2005

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.