Kansen voor Android worden steeds beter

1 mei 2009
T-Mobile heeft het afgelopen halfjaar in de Verenigde Staten meer dan een miljoen exemplaren van zijn Android-telefoon G1 verkocht. Apples iPhone 3G deed het weliswaar beter, maar slecht zijn de resultaten van Android niet te noemen, zeker niet omdat er nauwelijks sprake was van een mediahype zoals destijds bij Apple het geval was. Of de G1 ook in Nederland gretig aftrekt vindt, is niet bekend. Bij de voorverkoop zouden slechts enkele duizenden exemplaren zijn besteld.

De T-Mobile G1, beter bekend onder de naam HTC Dream, was de eerste smartphone met Googles OS Android. Het tweede toestel komt er binnenkort aan. Op 5 mei wordt de nieuwe HTC Magic in elk geval door de Britse vestiging van Vodafone gelanceerd. Nederland moet waarschijnlijk langer wachten.

HTC is allang niet de enige fabrikant meer van mobiele telefoons met Android. In de Russische webwinkel Euroset is korte tijd de Samsung S8000 Cubic gesignaleerd, het eerste Android-toestel van het Zuid-Koreaanse bedrijf.

Nog lang niet alle fabrikanten zijn zover. Sony Ericsson wil wel, maar het ontwikkelen van zo’n telefoon neemt tijd in beslag, zo liet een topman van het bedrijf een dezer dagen weten.

Toegegeven: veel fabrikanten zijn Android-toestellen aan het ontwikkelen om de boot niet te missen. Zij verwachten dat Android snel door consumenten zal worden opgepikt. De volgende versie van Android staat zelfs alweer in de steigers: versie 1.5 biedt ondersteuning voor handschriftherkenning.

Nauwelijks een halfjaar na de introductie kijken fabrikanten echter al verder dan de mobiele telefoon. De Chinese fabrikant Skytone komt als eerste met Android-gebaseerde netbooks. De Alpha-680 is uitgerust met een 7-inch 800 x 480 (WVGA)-scherm, een 533 MHz-processor, en 128/256 MB RAM. De prijs van deze minilaptop komt rond de 100 dollar te liggen. Ook MSI, bekend van de MSI Wind netbooks, zou een Android-netbook willen uitbrengen. Een woordvoerder van Acer laat weten dat het OS nog niet rijp is voor het grotere werk, maar HP en Asus overwegen al wel netbooks met Android.

Met name in Azië kan men straks Android in allerlei producten aantreffen. De OESF, de Open Embedded Software Foundation, met onder meer chipmaker ARM, Alpine Electronics en Fujitsu Software Technologies, bekijkt hoe Android in nieuwe toestellen gebruikt kan worden. Elektronicabedrijf Motorola is zelfs al bezig met een eerste Android set-top box voor internetaanbieder KDDI uit Japan.

De snelle opmars van Android vormt zeker een regelrechte bedreiging voor andere mobiel OS-initiatieven, zoals de LiMo Foundation, die zich richt op het Linux-platform voor mobiele toepassingen, en Symbian Foundation, lange tijd de ongekroonde koning op het gebied van systeemsoftware voor mobiele apparaten. Symbian heeft al wel onderhandelingen geopend met bijvoorbeeld Foxconn, de fabrikant van Amazons Kindle, een pda voor het lezen van boeken.

Android lijkt echter al een flinke voorsprong te hebben als het gaat om applicaties. Dat zijn er nu al zo’n 2300. De grote vraag is of Android erin zal slagen om als netbook-OS veel marktaandeel te veroveren.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!