Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamerleden kritisch gestemd voor het debat over DigiNotar

Nederland moet zo spoedig mogelijk een 'crash team' krijgen voor het aanpakken van acute internetproblemen. Dat gaat Sharon Gesthuizen van de SP donderdag inbrengen in het debat over de DigiNotar-affaire.
Business
Shutterstock
Shutterstock

DigiNotar gaf veiligheidscertificaten uit voor (overheids)websites die die veiligheid niet bleken te garanderen. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zette DigiNotar aan de kant en het Openbaar Ministerie is een onderzoek naar nalatigheid van het inmiddels failliete bedrijf begonnen. Het vertrouwen in de digitale gang van zaken bij de overheid was echter al flink geschaad.

Brandweer nodig voor acute problemen

De overheid was reeds van plan met ingang van komend jaar een 'cyber security centrum' in te richten, maar over de locatie en het precieze aantal fte’s moet nog duidelijkheid komen. Gesthuizen vindt het centrum "een goede club voor de lange termijn en voor de strategie'', maar "voor acute problemen heb je een brandweer nodig''.

Ze maakt een vergelijking met een college van burgemeester en wethouders: "Die kunnen heel nuttig vergaderen over wat er moet gebeuren, maar als er brand is, bel je de brandweer.'' Het team moet bestaan uit echte vakmensen op ICT-gebied, zoals de deskundigen van het Korps landelijke politiediensten. Het team zou daar ook kunnen worden ondergebracht. De SP wil verder een parlementair onderzoek, omdat het belangrijk is het bewustzijn van de gevaren op internet te vergroten en te weten te komen welke fouten er in het verleden zijn gemaakt. "Ik heb ook grote twijfels of de Kamer wel altijd de goede informatie heeft gekregen.''

De PvdA wil om te beginnen dat minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken 'volledig' erkent wat er fout is gegaan. Zonder dat is ,,geen vertrouwen in een oplossing mogelijk'', zegt Pierre Heijnen van de fractie.

Rol Logius 'een open zenuw'

Jeanine Hennis van de VVD betitelt de affaire als een "enorme wake-up call''. Ze noemt de rol van Logius een open zenuw. Logius is het onderdeel van Binnenlandse Zaken dat verantwoordelijk is voor de beveiliging van de overheidssites. "Wordt het niet tijd om vast te stellen dat Logius simpelweg heeft zitten slapen?'', vraagt ze zich af.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in