Innovatie & Strategie

Security
ASML-chipmachine

Kamer wil bescherming tegen Chinese spionage

EZ-minister Eric Wiebes wordt door Kamerleden aangespoord om Nederlandse bedrijven beter te beschermen.

Werk aan chipmachine © ASML
11 april 2019

EZ-minister Eric Wiebes wordt door Kamerleden aangespoord om Nederlandse bedrijven beter te beschermen.

Partijen in de Tweede Kamer willen dat bedrijven beter beschermd worden tegen Chinese industriële spionage. Volgens onderzoek van Het Financieele Dagblad hebben Chinese spionnen op grote schaal bedrijfsgeheimen gestolen bij chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

"Opnieuw bewijs dat Chinezen op wederrechtelijke wijze Nederlandse bedrijfsgeheimen gestolen hebben, ditmaal bij @ASML. De waarde bedraagt honderden miljoenen euro’s. Ik heb daarom net een debatverzoek ingediend. Minister Wiebes moet zorgen voor een meer pro-actieve aanpak!", twitterde Tom van der Lee van GroenLinks. Overigens linkt het Kamerlid in zijn tweet niet naar het Twitter-account van het Nederlandse bedrijf ASML, maar naar ene Aaron L die als standplaats het Canadese Vancouver opgeeft.

'Vitale sectoren en ook 5G'

Volgens Joba van den Berg van regeringspartij CDA is het verhaal "weer bewijs dat onze vitale sectoren en dus ook 5G beschermd moeten worden". Sjoerd Sjoerdsma van coalitiepartner D66 meent dat de Europese Unie in de Wereldhandelsorganisatie (WTO) harder moet optreden tegen Chinese spionage.

De VVD kwam onlangs al met een rapport waarin wordt aangedrongen op een "stevig" China-beleid. "China biedt ons grote economische kansen, maar bedreigt, als we niet de juiste maatregelen nemen, ook onze onafhankelijkheid. De uitdagingen op politiek, economisch en militair vlak zijn zo groot dat we het ons als Westen niet kunnen permitteren om toe te kijken: we moeten handelen", begint dat rapport van de VVD. Partijlid Wybren van Haga twittert nu: "Als we niet opletten worden we leeggeroofd. China heeft geen enkel respect voor het intellectueel eigendom van westerse hi-techbedrijven en maakt zich schuldig aan staatsgeleide diefstal".

Nieuwe strategie

Het kabinet werkt al maanden aan een nieuwe China-strategie. Die moet volgende maand het daglicht zien. De veiligheidsdiensten waarschuwen al jaren voor spionage door China.

1
Reacties
Bop 15 april 2019 16:59

Ach ja, in vervolg op Huawei: dit speelt ook nog.

China heeft OOK geen enkel respect voor het materieel eigendom van landen.
Kijk maar wat er gebeurt in de 'Chinese' zee. 'Hoppa, dan bezetten we toch gewoon alles!'
Daarnaast: persvrijheid, censuur, mensenrechten, doodstraf, nepotisme,... China is gewoon een diktatuur.

Op armlengte houden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.