Kamer waarschuwt over brief Klink patiëntendossier

1 november 2008
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) loopt volgens de Tweede Kamer wel erg hard van stapel door alle Nederlanders nu al een brief toe te sturen met informatie over het elektronische patiëntendossier (EPD). Tweede Kamerlid Arda Gerkens (SP) wil hem daarover dinsdag aan de tand voelen. 
Huisartsen, apothekers en specialisten in ziekenhuizen kunnen met het dossier informatie over patiënten en hun medicijnengebruik raadplegen via een beveiligd computersysteem. Klink licht ze dit weekeinde in de brief daarover in. Er zit een bezwaarformulier bij waarin staat dat mensen dat moeten retourneren voor 15 december als ze bezwaren hebben tegen het uitwisselen van hun medische gegevens. 

Gerkens vindt die informatie een goede zaak, maar het bezwaarformulier komt "echt te vroeg". De wet moet bovendien nog worden behandeld in de Kamer. Er zitten wat de SP betreft nogal wat haken en ogen aan het EPD.

Volgens PvdA-collega Roos Vermeij is haar partij voor het EPD, maar schept Klink met de brief en deze campagne verwachtingen dat de zaak "morgen al rond is" en bijvoorbeeld apotheken en ziekenhuizen al weten wat je medicijnengebruik is. "Communiceer pas wanneer je het heel zeker weet. Het project staat nog in de kinderschoenen. Ik vrees dat hij nu tien keer moet communiceren.'' VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra vindt dat Klink een groot risico neemt met zijn voortvarendheid. Volgens hem zou de minister er beter aan doen eerst overeenstemming te bereiken met alle betrokken partijen.

Klink verwacht echter dat in april volgend jaar veel artsen en andere medische hulpverleners al met een elektronisch patiëntendossier begonnen zijn. Hij vindt daarom dat patiënten goed geïnformeerd moeten zijn, ook over de mogelijkheid om bezwaar te maken. De bestaande wetgeving geeft bovendien al voldoende ruimte, zodat volgens de bewindman niet op nieuwe wetgeving gewacht hoeft te worden.    
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.