Beheer

Security
beveiliging

Kadaster kampt met grote IT-risico's

Kadaster kan worden gemanipuleerd of onbereikbaar worden.

© Shutterstock
13 februari 2017

Kadaster kan worden gemanipuleerd of onbereikbaar worden.

De computerproblemen van het Kadaster zijn zo groot dat de directie van het Kadaster alarm heeft geslagen.

Interne mails van de directie zijn ingezien door het Financiële Dagblad. De top van organisatie spreekt daarin de vrees uit dat onjuiste informatie terecht komt in de registraties van het onroerend goed, hypothecaire onderpanden en beslagen. Ook kunnen onbevoegden zich toegang verschaffen tot de informatie en er mutaties in aanbrengen.

Het Kadaster is een essentiële schakel in het proces van betrouwbare handel in onroerend goed, zoals huizen en bedrijfspanden. Het Koninklijk Notarieel Broederschap (KNB), de beroepsvereniging van notarissen, spreekt in het Financieele Dagblad dan ook over een zorgwekkende situatie. Het Kadaster kan immers niet meer te allen tijde instaan voor de juistheid van de informatie.

Slepende zaak

De ICT-systemen van het Kadaster blijken al jaren niet op orde. Sinds 2012 wezen achtereenvolgens  accountantskantoor Deloitte en KPMG op de veiligheidsrisico's. In het laatste interne veiligheidsrapport van november vorig jaar staan maar liefst tien thema's waarbij de auteurs de risico's zo groot achten dat ze 'buiten de risico-acceptatie' vallen.

De woordvoerder van het Kadaster zegt dat de problematiek wordt aangepakt. Aan het eind van het eerste kwartaal moet driekwart van de problemen zijn opgelost. Of dat realistisch is, is de vraag. In december 2014 werd al een probleem met de beveiliging van de website MijnKadaster.nl geconstateerd vanwege structureel gebrek aan onderhoud. Die problemen zijn na twee jaar nog niet opgelost.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.