Management

Personal Tech
Intel Kabylake-processors van de zevende generatie

Kabylake: geen reden te wachten met nieuwe pc

Intel introduceert zijn nieuwe processorlijn met bescheiden verbeteringen ten opzichte van de voorganger.

31 augustus 2016

Intel introduceert zijn nieuwe processorlijn met bescheiden verbeteringen ten opzichte van de voorganger.

Het is altijd even de vraag, als Intel met nieuwe processors komt. Heeft het zin om te wachten met de aanschaf van een pc totdat er modellen met de nieuwe processor zijn? Kabylake geeft daarvoor geen dwingende redenen.

Intel heeft de eerste varianten van zijn zevende generatie Core-processors onthuld. Het gaat om processors met twee kernen voor toepassing in laptops en notebooks. Intel lanceert varianten in de i7-, i5, i3- en m3-lijn met afhankelijk van de uitvoering een stroomverbruik van 15 danwel 4,5 watt.

Tussenoplossing in afwachting van 10 nanometer

De Kabylake-lijn is in feite een tussenoplossing. Het is de derde processorlijn met details van 14 nanometer. Normaal gesproken stapte Intel na twee varianten met eenzelfde spoorbreedte over op kleinere details - een ritme dat het zelf tick-tock noemde. In de eerste stap lag de nadruk op het onder de knie krijgen van de procestechnologie om op kleinere spoorbreedte te gaan werken, in de tweede werd dan de architectuur van de processor verbeterd. Maar de verdere miniaturisatie naar 10 nanometer heeft vertraging opgelopen. Cannonlake, zoals die 10 nanometerprocessor wordt aangeduid, staat nu voor 2017 op de planning. Een datum waarop de eerste processors te verwachten zijn, is nog niet genoemd.

Hogere prestaties

In de Kabylake-lijn die het gat moet opvullen, heeft Intel geprobeerd het onderste uit de 14-nanometerkan te schrapen. 14nm+ noemt het dat zelf. Die plus vertaalt zich volgens Intel in prestaties die tot 12 procent hoger liggen dan bij de jongste modellen van de voorganger, de Skylake-lijn. Bij websurfen loopt het prestatieverschil op tot 19 procent, claimt Intel. Of dat in de praktijk gehaald wordt, zal pas blijken als de eerste systemen op de markt komen. Dat zal naar verwachting in september het geval zijn.

De verschillen in klokfrequentie tussen Kabylake-processors en vergelijkbare Skylake-processors van een jaar terug geven een iets minder rooskleurig beeld. Intel boekt vooral veel winst bij het opschroeven van de klokfrequentie in de Turbo Boost-stand. Daar ligt de winst tussen de 10,7 (i5) en 18,5 (m5) procent. Bij de basisfrequentie, die veel belangrijker is voor het prestatieniveau, ligt de winst rond de 8,5 procent, met een uitschieter naar boven voor de m3 (+11 procent) en naar beneden voor de i3 (+4,3 procent).

Op zich zijn dat mooie getallen, maar het is niet direct reden om naar de winkel te rennen. De overstap op een SSD levert veel meer snelheidswinst op; als het om snelheid te doen is, kan je je budget dus beter daaraan besteden.

Hogere kwaliteit video

Op andere fronten biedt Kabylake weinig om een overstap urgent te maken. De belangrijkste vernieuwing is ondersteuning voor 4K, waarmee systemen met Kabylake-processor dus beeldschermen met hoge beeldkwaliteit kunnen aansturen. In de geïntegreerde grafische processor is hardwareversnelling ingebouwd voor coderen en decoderen van 10 bit HEVC/H.265 video streams en decoderen van 8-bit VP9 streaming video.

Een harde reden om voor een pc met Kabylake-processor te kiezen zal dus in veel gevallen ontbreken. De vraag zal vooral zijn, of de pc-fabrikanten een meerprijs gaan vragen voor systemen met de nieuwe processor danwel systemen met Skylake  goedkoper in de markt zetten na introductie van door Kabylake aangedreven systemen. Hoe groter dat prijsverschil, hoe aantrekkelijker systemen met Intels 6e generatie worden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.