Innovatie & Strategie

Infrastructuur
datacenter

Kabinet wil bouw grote datacentra voorlopig blokkeren

Bouwaanvragen voor grote datacentra in de ijskast zetten en regels aanscherpen.

De Amsterdam Data Tower van Digital Realty © Digital Realty Digital Realty
16 februari 2022

Bouwaanvragen voor grote datacentra in de ijskast zetten en regels aanscherpen.

Het kabinet wil voorkomen dat er de komende negen maanden nieuwe bouwvergunningen worden afgegeven voor grote datacentra. Daarmee wordt tijd gewonnen om de regels voor dit soort datacentra aan te scherpen, iets dat de coalitiepartijen afspraken in de formatie.

Het gaat om zogenoemde 'hyperscale datacentra', die 10 hectare of groter zijn, en meer dan 70 Megawatt elektriciteit verbruiken. Minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) wil kijken hoe de regels zó kunnen worden veranderd, dat dit soort datacentra bijvoorbeeld alleen nog mogen worden gebouwd op plekken waar windenergie aan land komt.

Uitzonderingen

De Jonge neemt nu een zogenoemd voorbereidingsbesluit. Daarmee worden er, zo lang er aan de nieuwe regels wordt gewerkt, geen nieuwe bouwaanvragen ingewilligd. "Daarbij trekt de overheid op met andere overheden en wordt er rekening gehouden met de verschillende belangen. Met de medeoverheden zal de juridische vormgeving worden uitgewerkt."

De gemeenten Het Hogeland en Hollands Kroon worden uitgezonderd, omdat daar al plekken waren aangewezen voor datacentra (Eemshaven en Middenmeer). Ook hebben de plannen van De Jonge geen gevolgen voor het geplande datacenter in Zeewolde van Facebook-moederbedrijf Meta.

2
Reacties
Don van Riet (oud KPN strateeg) 18 februari 2022 11:09

Als we geen stop op ongebreidelde groei in datacentra zetten komt heel Nederland ermee vol te staan. Niet alleen omdat we een prima ligging in Europa bezitten, maar ook consumenten via belastingheffingen op gas de stroom ervoor laten subsidiëren. De politiek heeft - niet voor het eerst- niet goed nagedacht wat dit soort subsidieregelingen teweegbrengen, je kan die megabedrijven niet verwijten daar gebruik van te maken. Zo krijgen we de Noordzee wel met windmolens voor datacenters volgebouwd, alleen schiet Nederland daar zelf niets mee op, integendeel. Zou "klimaatdrammer" Jetten dit soort zaken dóór hebben? Hij wil welbewust vaart maken met van gas af en alles naar electricteit overhevelen. Allerlei finmanciële overwegingen moeten daarvoor wijken, want in zijn eigen woorden "dit soort klimaatmaatregelen mòeten gewoon" en met "haalbaar en betaalbaar" als toets moet het maar eens afgelopen zijn. Nijpels ging hem daar overigens al in voor. Kortom Nederland als handelsnatie wordt er zo een voor goedkope stroom voor multinationals, die met hun quasi-monopolies toch al in het geld zwemmen...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.