Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet wil bouw grote datacentra voorlopig blokkeren

Het kabinet wil voorkomen dat er de komende negen maanden nieuwe bouwvergunningen worden afgegeven voor grote datacentra. Daarmee wordt tijd gewonnen om de regels voor dit soort datacentra aan te scherpen, iets dat de coalitiepartijen afspraken in de formatie.
datacenter
© Digital Realty
Digital Realty

Het gaat om zogenoemde 'hyperscale datacentra', die 10 hectare of groter zijn, en meer dan 70 Megawatt elektriciteit verbruiken. Minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) wil kijken hoe de regels zó kunnen worden veranderd, dat dit soort datacentra bijvoorbeeld alleen nog mogen worden gebouwd op plekken waar windenergie aan land komt.

Uitzonderingen

De Jonge neemt nu een zogenoemd voorbereidingsbesluit. Daarmee worden er, zo lang er aan de nieuwe regels wordt gewerkt, geen nieuwe bouwaanvragen ingewilligd. "Daarbij trekt de overheid op met andere overheden en wordt er rekening gehouden met de verschillende belangen. Met de medeoverheden zal de juridische vormgeving worden uitgewerkt."

De gemeenten Het Hogeland en Hollands Kroon worden uitgezonderd, omdat daar al plekken waren aangewezen voor datacentra (Eemshaven en Middenmeer). Ook hebben de plannen van De Jonge geen gevolgen voor het geplande datacenter in Zeewolde van Facebook-moederbedrijf Meta.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in