Management

Governance
Ingrid van Engelshoven

Kabinet verwacht dat scholen door kunnen met Google

Google moet voor begin schooljaar voldoen aan AVG.

Ingrid van Engelshoven © Rijksoverheid
9 juni 2021

Google moet voor begin schooljaar voldoen aan AVG.

Ondanks een snoeihard rapport van privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens, hoopt het kabinet dat scholen volgend jaar gewoon kunnen blijven werken met diensten van Google. Het bedrijf zelf zegt namelijk dat het de tekortkomingen met het verwerken van persoonlijke gegevens op korte termijn kan oplossen.

Dat melden ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob (beiden Onderwijs) aan de Tweede Kamer. Er heersen al langer zorgen over het gebruik van Google door scholen. Daarom is toezichthouder AP gevraagd om een advies uit te brengen. Volgens de AP voldoet Google niet aan de privacywetgeving, mede door de onduidelijkheid rond de verwerking van gegevens van leerlingen en studenten in de systemen.

Google hoopt op snelle oplossing

"Dat vinden wij niet acceptabel", schrijven de bewindspersonen aan de Tweede Kamer. Google liet maandag al weten te hopen op een snelle oplossing voor de problemen. Daarmee zal het bedrijf ook aan de privacywet (AVG) voldoen, verwacht het kabinet. De ministers gaan er vanuit dat dit "voor de start van het schooljaar" is opgelost. Intussen kijken de IT-koepels voor het onderwijs "wat de gevolgen zijn wanneer Google de tekortkomingen niet tijdig heeft opgelost".

Lees meer over Management OP AG Intelligence
3
Reacties
Mr A.F. le gras 09 juni 2021 21:19

Merkwaardig ! Als Google niet aan de AVG voldoet, geldt dat toch niet alleen voor de diensten die het aan het onderwijs verleent. Of durven we alleen nog maar voor de rechten van onze kinderen op te komen en laten we onszelf overigens als makke lammetjes knechten door Google cum suis. Wel eens bedacht wat voor voorbeeld we hiermee geven aan onze kinderen ? Laten we nou eindelijk de Googles cum suis gewoon de bons geven. Stemmen met de voeten is echt het enige waar ze gevoelig voor zijn.

M. Commandeur 09 juni 2021 20:01

Wordt het niet tijd dat we dit soort voorzieningen zien als overheidstaak (het is nl. infrastructuur) en dat de (Europese) overheid m.b.v. open source hier zelf een oplossing voor ontwikkelt. We hebben in Coronatijd gezien waartoe de publieke sector in staat is: het in recordtijd ontwikkelen van een vaccin. Jammer dat het profijt vervolgens weer in private zakken terecht komt (neoliberalisme: profijt privatiseren, kosten collectiviseren), dat kan beter.
De tijd is over dat we de overheid uitsluitend zien als kosten-post, zij kan de aanjager zijn!
Als we onze blik verbreden en afscheid nemen van dat enge denken: neoklassiek economieonderwijs en neoliberalisme. Wat is dat? Lees:
- Ewald Engelen - Ontwaak!, Kom uit uw neoliberale sluimer
- Dirk Bezemer - Een land van kleine buffers, Er is geld genoeg maar we gebruiken het verkeerd
De eerste leest zeker als een (non-fictie) thriller, kan dus mee op vakantie.
Het is tijd om het taboe op het denken en bespreken van het Neoliberalisme en het eenzijdige economieonderwijs te doorbreken.

Bop 09 juni 2021 15:59

'Vertrouw ons maar, wij kijken nog wel of het beter kan. Komt goed.'

Ik schrik ervan hoeveel instellingen zich kompleet overgeleverd hebben aan Google.
'Ja, wij beheren uw data wel. Bij ons staat het veilig hoor.'

Ik ga echt geen privé-dokumenten 'in de kloet' parkeren.
Die staan gewoon lokaal bij mij thuis.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.