Innovatie & Strategie

Branche
Miljoeneninvestering

Kabinet trekt knip voor startups en scale-ups

Overheid komt met miljoenen om Nederlands ecosysteem van startups en scale-ups tot wereldtop te laten behoren.

© CC0 - Flickr Peter Linke
4 juni 2019

Overheid komt met miljoenen om Nederlands ecosysteem van startups en scale-ups tot wereldtop te laten behoren.

Een sterk klimaat voor startups en scale-ups is cruciaal voor de aanwas en doorgroei van startups en scale-ups vindt het kabinet, en daarom investeert het 65 miljoen euro in beleid rondom deze startende en groeiende technologiebedrijven. Met deze forse investering wil staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) alle knelpunten rondom personeel en financiering voor deze bedrijven wegwerken.

Staatssecretaris Keijzer gaat de grote investering van het kabinet inzetten voor een aantal regelingen die het startende en groeiende bedrijven makkelijker moet maken om te groeien. Zo wil de staatssecretaris zorgen voor een betere toegang voor startups en scale-ups tot (durf)kapitaal, wil ze verkennen of personeel met voordeligere fiscale regelingen kan worden uitbetaald in aandelen, en wil ze de verblijfsregelingen voor essentiële personeelsleden versoepelen.

Staatssecretaris positief

Ook de partners van buitenlandse zelfstandigen in Nederland moeten vrije toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. Daarnaast wil het kabinet er voor zorgen dat “de toegang van de Nederlandse startups tot de internationale netwerken verbetert en meer bedrijven doorgroeien tot wereldspelers”, zo schrijft de overheid in de aankondiging van de investeringen.

EZK-bewindsvrouw Keijzer is positief gestemd over de invloed van de maatregelen op toekomst voor startende en groeiende Nederlandse technologiebedrijven: “Ik verwacht dat het pakket maatregelen eraan bijdraagt dat de Nederlandse startup en scale-up infrastructuur tot de top van de wereld gaat behoren. Deze maatregelen zijn onderdeel van een doorlopende agenda, om meer technologische kansen te verzilveren en de groeimogelijkheden voor startups en scale-ups te verbeteren. Dat draagt bij aan extra banen en inkomsten in Nederland.”

Rol voor StartupDelta

Ook voor StartupDelta, de organisatie die opkomt voor start-ups in Nederland, is volgens het kabinet een rol weggelegd. De ambassadeur van de organisatie, Prins Constantijn van Oranje, is bereid om zich ook na medio 2019 als ambassadeur van de organisatie te blijven inzetten. Vanaf dat moment zal de organisatie zich onder de nieuwe naam TechLeap.nl blijven inzetten voor de versterking van het klimaat van startups en scale-ups.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.