Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Prinsjesdag

Kabinet overweegt miljarden voor AI, wetenschap en infra

Nieuwe technologie zoals AI, maar ook wetenschap en infrastructuur krijgen mogelijk miljarden vanuit de overheid.

© Rijksoverheid
22 augustus 2019

Nieuwe technologie zoals AI, maar ook wetenschap en infrastructuur krijgen mogelijk miljarden vanuit de overheid.

Het kabinet denkt erover een miljardenfonds te vullen waaruit investeringen in de economie kunnen worden betaald. Dat is aantrekkelijk nu minister Wopke Hoekstra van Financiën zelfs geld toe krijgt bij het afsluiten van staatsleningen, bevestigen ingewijden na berichtgeving door De Telegraaf. Het plan hiervoor is nog pril, maar zou in september op Prinsjesdag onthuld worden; als onderdeel van de Miljoenennota 2019.

Het plan moet nog worden uitgewerkt en de haalbaarheid moet worden onderzocht. Zo is nog niet duidelijk hoeveel geld het fonds moet gaan bevatten en hoe wordt belet dat het wordt uitgegeven aan "zaken die ongetwijfeld belangrijk zijn, maar de economie niet per se versterken", meldt een Haagse bron aan persbureau ANP. De Telegraaf meldt dat er in overheidskringen wordt gesproken over een totaalbedrag van maximaal 50 miljard euro dat in het fonds zou worden gestort.

Voor Nederland op de lange termijn

Uit het fonds zou kunnen worden geput voor investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur, wetenschap en nieuwe technologie als kunstmatige intelligentie. Die moeten de zogeheten 'verdienkracht' van de economie op de lange termijn versterken. Zo hoopt het kabinet Nederland, ook als er de komende jaren weer tegenwind opsteekt, te verzekeren van economische groei. De uitgaven verdienen zichzelf dan terug, zo wordt beredeneerd.

Het is vooralsnog niet duidelijk of infrastructuur die in aanmerking kan komen voor investeringen uit dit fonds bestaat uit klassieke infrastructuur zoals wegen en bruggen, of ook moderne infra zoals datacenters, glasvezelverbindingen, internetknooppunten en 5G-netwerken. Ook de opzet van het fonds, en wie de toekenning van investeringen op welke gronden gaat bepalen, is nog onbekend.

Coalitiepartijen zijn vóór

De regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie buigt zich nu over het plan, zodat Hoekstra het op Prinsjesdag kan presenteren en ermee aan de slag kan. Het lijkt erop dat geen enkele regeringspartij op voorhand dwarsligt, maar veel hangt van de uitwerking af.

Van oudsher maken vooral VVD en CDA zich juist sterk voor het aflossen van de staatsschuld. Maar Hoekstra gaf al eerder te kennen dat hij zocht naar een manier om munt te slaan uit de huidige, uitzonderlijk gunstige voorwaarden voor de schatkist om geld te lenen.

Geld toeleggen

De rente op Nederlandse staatsleningen met een looptijd van dertig jaar dook begin deze maand voor het eerst onder de nul procent. Dat betekent dat beleggers bereid zijn geld toe te leggen op hun investering. Voor leningen met kortere looptijden, en dus lagere risico's, geldt dat al langer.

De lage rente op staatsobligaties hangt samen met toenemende onzekerheid over de toekomstige economische ontwikkelingen. Beleggers zoeken daarom veilige havens op, zoals staatsleningen van landen die hun betalingsverplichtingen altijd nakomen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
E.J.W. Vrieze 22 augustus 2019 13:04

Prachtig plan. Mag ik er ook aan meehelpen ?

Ik heb al mijn gehele werkzame leven een compassie voor de wetenschap, en met name in de bèta hoek. Mag ik derhalve aan dit plan nog voetnoot aan toevoegen ?
Want het probleem dat ik persoonlijk ervaar is dat die wetenschappelijke en innoverende activiteiten hoofdzakelijk zijn gefocusseerd op de nog studerenden of net afgestudeerden. Toen ik zelf nog een twintiger was ben ik verhuisd naar de Brainport Eindhoven, en ben sindsdien doorlopend actief geweest in de technologische innovatie, en startte zelf een onderneming die de energietransitie, milieubeheer, biologische toepassingen, en de agrotechniek voorziet van apparatuur en diensten waarmee dat experimenteel en innoverend onderzoek wordt ondersteund en vergemakkelijkt.

Het merkwaardige dat ik de aflopen jaren bespeur, is dat er nog een grote vraag is naar nieuwe medewerkers met zo'n specialisme, maar in de praktijk blijkt dat de vacatures bijna alleen voor de twintigers en dertigers zijn bestemd. Er blijkt een hardnekkige barrière te bestaan voor werknemers vanaf een bepaalde leeftijd, of degenen die zich aanbieden voor tijdelijke dienstverbanden en projecten. Dan volgt op bijna iedere sollicitatie ofwel een standaard afwijzing, of een creatief bedachte smoes die moet verhullen dat men alleen maar veel jongere kandidaten wenst. Dat beperkt zich niet tot de kleinere toeleverende industrie, maar is wijd verbreid en inmiddels ook tot de wervings- en selectiebureaus in de periferie van de multinationals doorgedrongen.

Dus ik zou me na meer dan duizend vruchteloze sollicitaties, waaronder verschillende bij onderzoekinstellingen en high-tech bedrijven, graag willen inzetten om de wetenschap te assisteren met ervaring en het opstarten projecten. Met de ontwikkeling zelf, of een faciliterende organisatie.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.