Beheer

Security
Mobiel netwerk

Kabinet onthult aanvullende beveiligingsmaatregelen voor mobiele netwerken

Nieuwe maatregelen moeten spionage via netwerken tegengaan. 

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Diogo Duarte
11 november 2020

Nieuwe maatregelen moeten spionage via netwerken tegengaan. 

Het kabinet heeft aanvullende beveiligingsmaatregelen gepubliceerd voor aanbieders van Nederlandse mobiele telecomnetwerken. De nieuw gepubliceerde regeling - die nu voor consultatie wordt voorgelegd - bevat in vijf categorieën maatregelen die gelden voor de kritieke onderdelen van netwerken. Ook gelden ze voor de delen die direct aan de kritieke onderdelen gekoppeld zijn.

"Betrouwbare mobiele infrastructuur is uitgegroeid tot de ruggengraat van een goed functionerende maatschappij en economie. Met concrete beveiligingseisen voor kritieke onderdelen van deze netwerken gaan we deze basis versterken en zetten we de stap om te zorgen dat onze mobiele netwerken altijd veilig en vertrouwd beschikbaar zijn, overal. Kritieke onderdelen van die telecomnetwerken mogen daarnaast alleen afkomstig zijn van betrouwbare leveranciers", zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in de aankondiging van de maatregelen

De extra maatregelen zijn onderverdeeld in vijf categorieën. Zo zijn er maatregelen voor de veilige configuratie van technische apparatuur en is er een categorie voor de veilige configuratie van fysieke en virtuele infrastructuur. Volgens de maatregelen moeten aanbieders van mobiele telecomnetwerken onder meer beheerwerkstations geautomatiseerd en up-to-date beschermen tegen malware. Daarnaast moeten kritieke gegevens gericht versleuteld worden, moet er gebruik worden gemaakt van real-time detectie van beveiligingsincidenten en komen er structurele screenings en achtergrondonderzoeken naar mensen die beheerwerkzaamheden uitvoeren. 

Partijen uitsluiten

Ook heeft het kabinet de mogelijkheid om in de toekomst een beschikking op te leggen aan de aanbieders van mobiele telecomnetwerken. In zo'n beschikking kan staan dat de producten of diensten van gespecificeerde leveranciers uitgesloten moeten worden van de kritieke onderdelen in netwerken.

Een voorwaarde hiervoor is dat een leverancier een deel van de infrastructuur of diensten zou kunnen gebruiken voor spionage, misbruik of uitval. Ook kan een beschikking opgelegd worden als een partij nauwe banden met of wettelijke controle door buitenlandse overheden of derde partijen heeft. 

In consultatie

De nieuwe regeling is nu in consultatie gegaan, wat betekent dat burgers en bedrijven commentaar kunnen leveren op de voorwaarden. De consultatie loopt tot 16 december. De maatregelen moeten uiterlijk op 1 oktober 2022 zijn doorgevoerd bij aanbieders van telecomnetwerken. 

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.