Development

Software-ontwikkeling
Corona-app

Kabinet kiest toch voor API Google en Apple voor Covid-19-app

Overheid wil telecomproviders om data vragen. 

© CC0 - Pixabay.com geralt
7 mei 2020

Overheid wil telecomproviders om data vragen. 

De coronatracing-app van de overheid wordt gebaseerd op het framework van Google en Apple, dat vorige week gepubliceerd werd. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. De app wordt open source en ontwikkeld met behulp van diverse experts. Daarnaast heeft de overheid telecomproviders gevraagd anonieme data beschikbaar te maken voor het RIVM, om inzicht te krijgen in de verspreiding en ontwikkeling van het virus.

De Jonge liet eind april al weten dat de overheid zelf gaat werken aan een app ter ondersteuning van de zorg. Daar werd onder meer een taskforce van de GGD voor opgezet, dat de epidemiologische eisen moest formuleren. Die eisen, gericht op de ondersteuning van het contactenonderzoek van de GGD, zijn inmiddels opgesteld, aldus De Jonge nu in zijn brief. 

Op basis van het programma van eisen van de GGD moet een proof of concept opgezet worden van een app. "Dit zal leiden tot een open source app op basis van het afgelopen week door Apple en Google gepubliceerde 'framework'", schrijft de minister. Naar verwachting verschijnen de eerste resultaten in de tweede helft van mei.

Anonieme data voor RIVM

De overheid zet in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19 ook in op surveillence, bijvoorbeeld door de sterfte en de bezetting van de intensive cares te monitoren. Maar met de beschikbare indicatoren wordt slechts vertraagd informatie gegeven, stelt De Jonge. Daarom adviseert het Outbreak Management Team (OMT) om anonieme data van telecomproviders beschikbaar te maken. 

In zijn eerste brief aan de Tweede Kamer zei De Jonge hier overleg over te hebben gehad met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Na dat overleg heeft hij naar eigen zeggen de telecomproviders gevraagd "hun data ten behoeve van de wetenschappelijke behoefte van het RIVM aan het RIVM ter beschikking te stellen". In een tweede brief aan de Kamer, die vandaag verstuurd is, rectificeert hij dat. Het RIVM heeft wel om de data gevraagd, maar deze is nog niet bij de telecomproviders opgevraagd. Daarnaast moet er nog overleg komen met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken. Ook komt er nog een tweede overleg met de AP. "Het RIVM zal daartoe eerst nog de vraag en behoefte specificeren."

Zowel VodafoneZiggo als T-Mobile en KPN laten in een reactie aan AG Connect weten ook nog geen verzoek te hebben ontvangen. Mocht deze wel komen, dan werkt de KPN graag binnen de kaders van de wet mee, aldus een woordvoerder. "Maar we hebben natuurlijk ook te maken met de privacy van onze klanten. Het is aan de wetgever en de toezichthouder wat hierbij passend is", aldus de woordvoerder. T-Mobile heeft vooralsnog niet gereageerd op vragen van AG Connect. T-Mobile benadrukt dat als er data verstrekt wordt, dit altijd op anonieme basis moet zijn.

Ondersteuning bij thuisrapportage

De app is niet het enige project in het kader van 'digitale ondersteuning' waar de overheid aan werkt. De GGD werkt namelijk aan een tweede programma van eisen, gericht op thuisrapportage.

Hier komt echter geen aparte app voor, blijkt uit de brief. Voor bijvoorbeeld "vroegtijdige diagnostiek en opvolging van klachten in de eerste en tweede lijn" zijn al diverse oplossingen in gebruik binnen de zorg. "Ik adviseer instellingen voor medisch specialistische zorg en huisartsen die nog geen begeleiding aanbieden, dit wel te realiseren. Zij kunnen bijvoorbeeld te rade gaan bij hun koepelorganisatie of bij collega’s die al wel begeleiding op afstand bieden." Daarnaast adviseert De Jonge dat mensen zelf al bestaande toepassingen gebruiken die gebaseerd zijn op de RIVM-richtlijnen, zoals thuisarts.nl en apps uit de GGD Appstore. 

De Jonge houdt er rekening mee dat er vanuit de Taskforce nog meer verzoeken komen voor digitale ondersteuning. "Hiertoe richt ik binnen mijn ministerie een programma Realisatie digitale ondersteuning in." Bij dat programma komt ondersteuning vanuit overheidsonderdelen met "veel ervaring met het ontwikkelen, beproeven en beheren van digitale toepassingen", maar ook deskundigen van buiten de overheid en experts vanuit bijvoorbeeld de Autoriteit Persoonsgegevens en het NCSC. Daarnaast laat de minister zich adviseren door "een begeleidingscommissie en een gedragswetenschappelijke taskforce die is samengesteld door het RIVM."
 

Update 14:03: de minister van Volksgezondheid heeft in een nieuwe brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de data bij telecomproviders nog niet opgevraagd is. Het artikel is aangepast om die rectificatie weer te geven.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.