Management

Netwerken
Minister Kamp

Kabinet: draadloze communicatie is basisbehoefte

Gas, licht, water ... en dan nu dus ook draadloze communicatie. Basisbehoeften van de Nederlandse bevolking.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp © CC0 Rijksoverheid
7 december 2016

Gas, licht, water ... en dan nu dus ook draadloze communicatie. Basisbehoeften van de Nederlandse bevolking.

“Draadloze communicatie heeft zich in het afgelopen decennium ontwikkeld van een optie op je computer of telefoon tot een basisbehoefte. Zonder deze technologie stagneert onze economie." Dat stelt minister Kamp van Economische Zaken.

Kamp sprak die woorden bij de aanbieding van de nota frequentiebeleid 2016 aan de Tweede Kamer. Daarin gaat het om precies te zijn over de mobiele netten; maatregelen ter verbetering van de wifi-dekking bevat de nota niet.

Wat de nota wel doet is niet accenten leggen in het beleid bij de verdeling van de frequenties in het mobiele spectrum. Tot nog toe hanteerde het ministerie daarbij richtlijnen die het zelf had geformuleerd in 2005. Het centrale uitgangspunt daarvan - de doelmatig frequentiebeleid - staat nog steeds overeind, meent het ministerie. Maar de wereld is natuurlijk inmiddels wel veranderd, met de opkomst van nieuwe technologie en toepassingen die een zwaarder beslag leggen op het beschikbare spectrum - zoals de vlucht die mobiel internet heeft genomen en de ontwikkeling van het Internet of Things.

Dat moet eensdeels tot een transparantere methode van het veilen van de schaarse frequentieruimte leiden. Bieders moeten helderder inzicht krijgen van de eisen van de overheid en met  name het verloop van het veilingsproces, de overheid moet beter inzicht krijgen in de robuustheid van hun plannen, is de strekking van de nota. Daarnaast wil EZ gebruik van vergunningsvrije frequenties waar mogelijk stimuleren.

'Telekwetsbaarheid' bestrijden

Opmerkelijk daarbij is dat het ministerie een programma in werking zet om de markt bewust te maken van de 'telekwetsbaarheid' die ontstaat door het toenemend gebruik van draadloze communicatie. Dit programma is erop gericht om a) de bewustheid van partijen over telecommunicatiegebruik en de afhankelijkheid daarvan te vergroten en b) via het delen van best practises, onderzoeksresultaten en handreikingen partijen te helpen om hun telekwetsbaarheid te reduceren en zo hun weerbaarheid te vergroten. EZ zal onderzoeken hoe deze maatschappelijke taak kan worden bestendigd na afloop van het programma. Het Agentschap Telecom gaat ook de risico's in kaart brengen van het kruiselings verstoren van toepassingen in de verschillende delen van het frequentiespectrum.

 

1
Reacties
Erwin 07 december 2016 11:15

Komt die 'Basisbehoefte' dan ook onder het lage BTW tarief (Wat eigenlijk voor Basis-Behoeften is) ? Of blijft het net als die andere Basisbehoefte als Electriciteit gewoon onder het hoge BTW tarief ?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.