Management

Branche
5g

Kabinet beëindigt roamingconvenant met KPN, Vodafone-Ziggo & T-Mobile

Netwerken zijn veel robuuster geworden.

© Huawei
22 november 2022

Netwerken zijn veel robuuster geworden.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid en KPN, Vodafone-Ziggo en T-Mobile stoppen met het convenant Regional Roaming. In 2013 werd afgesproken om in geval van een grote regionale storing klanten op beperkte schaal toegang te bieden tot elkaars 2G- en 3G-netwerken.

Het convenant werd getekend na een grote brand in de regio Rotterdam in 2012. Vodafone-abonnees hadden toen enkele dagen geen toegang tot het mobiele netwerk van Vodafone.

De 2G- en 3G-netwerken zijn inmiddels grotendeels vervangen door 4G- en 5G-netwerken. Volgens het ministerie stellen aanbieders dat vergelijkbare oplossingen via 4G en 5G onnodig kostbaar en te complex zullen zijn. Dit maakt dat volgens de aanbieders de huidige afspraken niet langer houdbaar zijn.

Ook zien de bedrijven dat huidige netwerken robuuster zijn geworden en dat de gebruikers ervan inmiddels meer alternatieven voorhanden hebben. Storingen zijn vrijwel altijd binnen enkele uren verholpen.

Whatsapp

“Burgers communiceren nu veelal via ‘over the top’ diensten zoals Whatsapp en kunnen daarvoor ook wifinetwerken gebruiken. Bedrijven en individuele gebruikers hebben verder de mogelijkheid tot het kiezen van dualsimoplossingen om uitval van een mobiel netwerk op te vangen”, aldus minister Adriaansens van EZK.

Het beëindigen van het convenant betekent niet dat 112 niet meer bereikbaar is bij een storing. In dat geval maken klanten automatisch gebruik van andere beschikbare mobiele netwerken. Deze vorm van roaming blijft in stand, ook zonder het convenant.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.